OMARSKA JOŠ ČEKA SVOJ BUDŽET: Komisija dala pozitivno mišljenje za osnivanje lokalne samouprave

D. KALINIĆ

29. 09. 2022. u 09:45

MINISTARKA uprave i lokalne samouprave RS Senka Jujić izjavila je nedavno u Banjaluci da je Komisija za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska dala pozitivno mišljenje.

ОМАРСКА ЈОШ ЧЕКА  СВОЈ БУЏЕТ: Комисија дала позитивно мишљење за оснивање локалне самоуправе

Foto Privatna arhiva

Jujićeva je rekla da je dato i pozitivno mišljenje na elaborat o teritorijalnoj promeni grada Prijedora.

- Komisija je razmatrala inicijativu Odbora za osnivanje opštine Omarska i elaborat o opravdanosti teritorijalne promene grada Prijedora - navela je Jujićeva.

Tim povodom "Novosti" su obišle ovaj mali, ali razvijen kraj. Na pola puta između Banjaluke i Prijedora, smeštena je Omarska, sa oko 11.500 stanovnika. Ono na čemu joj druge lokalne zajednice mogu pozavideti svakako je industrija, koja od osamdesetih godina prošlog veka počinje da se razvija.

- Svojim položajem i potencijalom Omarska je mesto dobro za život - kaže za "Novosti" Boris Anđić, meštanin, i dodaje kako su njeni resursi osnova za pokretanje inicijative za dobijanje statusa opštine.

Naime, Omarska je već dva puta imala taj status, ali ga je sticajem nesrećnih okolnosti i gubila. Kako kažu, za to su kriva politička previranja.

Anđić dodaje - i veliki potencijal tog mesta.

- Tu je rudnik "Arcelor Mital" koji dobro posluje, imamo poljoprivredno zemljište, razvijenu putnu infrastrukturu, vodosnadevanje, internet... Svi uslovi za život mladog čoveka su ispunjeni - smatra Anđić.

Stanovnici tog mesta kažu da je najveći problem to što Omarska nema svoj budžet.

- Iako imamo dobru saradnju sa gradom Prijedorom, treba imati u vidu da oni imaju u svom sastavu 49 mesnih zajednica i ne može se svima posvetiti pažnja - zaključio je Anđić.

Zgrada opštine Omarska, Foto D. Kalinić

Dragan Golubović, koji ovde živi 30 godina, kaže da ova MZ ima sve predispozicije za razvoj, čemu će dodatno doprineti izgradnja novog auto-puta Banjaluka - Prijedor.

- Radujem se da Omarska postane jedan lep mali gradić. Jako je važno da imamo svoja sredstva kojima možemo raspolagati i skupštinu koja će nam dati mogućnost samostalnog odlučivanja - priča Golubović.

Postoje i oni koji nisu zadovoljni stanjem u Omarskoj.

- Imamo rudnik, a sredstva odlaze negde drugo, uslovi su gotovo nikakvi. Zato je i pokrenuta inicajativa, da se to vrati na pravi put - priča Siniša Janjić, jedan od meštana.

MLADI LjUDI OSTAJU

OMARSKA se može pohvaliti i sportskim duhom. Naime, Fudbalski klub Omarska osnovan je sada već daleke 1973. Osim fudbalera, klub je iznedrio i ugledne sudije i trenere. Tu je i Košarkaški klub Omarska osnovan 2007. godine.

- Može se reći da mi mladi svakako vidimo perspektivu za opstanak, kako nas tako i naših porodica - pojašnjava Anđić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024