LAV MUČIO I SRBE I MUSLIMANE: Vukan Kovač, predsednik Udruženja logoraša Trebinja i okoline, o hapšenju ratnog zločinca

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 09. 2022. u 08:40

HAPŠENjE Ade Alagića zvanog Lav, nedavno u Barseloni, zbog poternice iz BiH koja ga tereti da je učestvovao u zločinima nad srpskim i muslimanskim civilima u logoru Gabela u Hercegovini je dokaz da će ruka pravde zakucati na vrata svih koji su učestvovali u zločinima.

ЛАВ МУЧИО И СРБЕ И МУСЛИМАНЕ: Вукан Ковач, председник Удружења логораша Требиња и околине, о хапшењу ратног злочинца

Tačan broj ubijenih Srba i u logoru Dretelj do danas se ne zna/ Ado Alagić Lav , Foto Printskrin N1/AVAZ

Govori ovako, gotovo u dahu, za "Novosti", Vukan Kovač, predsednik Udruženja srpskih logoraša Trebinja i okoline. Alagić je, podseća nas Kovač, bio čuvar u logoru Dretelj i Gabela, kroz koje je prošlo 120 muškaraca i 70 žena srpske nacionalnosti, a broj mrtvih i danas se utvrđuje.

- Gabela i Dretelj su bili kazamati smrti u koje su dovođeni Srbi i Bošnjaci iz Hercegovine, a sa njim je upravljala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko veće odbrane - ističe Kovač.

Očekuje naš sagovornik da Alagić dobije kaznu koju zaslužuje, a ne mizernu kao u slučaju Dretelj, gde je osuđen na 18 meseci zatvora.

- Činjenica je da je nakon dve ili tri decenije pravosuđe u svetu koje se bavi zločinima iz rata u BiH konačno počelo da hapsi i one koji su činili zločine nad Srbima. Nadam se da će nakon hapšenja Alagića početi da padaju i mnogi drugi zlotvori iz kazamata po Hercegovini.

On ističe da ne treba zaboraviti da je na području BiH u ratu bilo oko 530 logora za Srbe, od čega u Sarajevu 126, a u Hercegovini više od dvadeset.

- Na hiljade Srba je prošlo golgotu u ovim kazamatima, a na stotine ih je ubijeno. Mnogi zločinci su i danas na slobodi, kao što je bio i Alagić. Postoji dovoljno svedoka koji će svedočiti i za logor Gabelu, a sad je na pravosuđu da zločincima presudi višegodišnje kazne - kaže Kovač.

Inače, Ado Alagić zvani Lav je u BiH optužen za mučenje zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine, gde je bio zadužen za čuvanje logoraša. Uhapšen je 15. septembra u Barseloni, potvrđeno je juče. Od februara je za njim bila raspisana međunarodna poternica iz BiH zbog optužbi za ratni zločin, a u Španiji je koristio lažni identitet.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine, njegovog rodnog mesta.

- Za njim se traga zbog krivičnog dela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje - zvanično je saopšteno iz Federalne policije BiH.

Vukan Kovač, Foto RTRS

Logor Gabela, kojim je upravljala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko veće odbrane u Gabeli, nalazio se nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Srbi i muslimani iz Hercegovine. Rukovodioci ovog logora su danas ili u bekstvu ili su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Alagić je 2016. godine osuđen na jednu i po godinu zatvora nakon što je priznao da je, dok je bio zatvorenik redar u logoru Dretelj, "tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca".

- On je bio zatvorenik, kao i mi ostali. Ne znam gde je spavao i jeo, ali mi se čini da je imao privilegovan položaj u logoru Dretelj, a to znači da je mogao da batina druge zarobljenike. Mene je Alagić izvodio na žicu, rekao bi mi da legnem i tukao bi me - govorio je jedan od svedoka, tada, tokom suđenja.

UVLAČE STOMAKE DA POKAŽU GLAD?!

BOŠKO Previšić zvanio Boko, ozloglašeni upravnik logora Gabela, koji je tek 2018. godine u Hrvatskoj osuđen na osam godina zatvora zbog zločina u ovom kazamatu, gostujući na HRT 1993. izjavio je da je video "da zatvorenici uvlače stomake samo kako bi prikazali da su Hrvati zli ljudi".

- Jedu iz istog lonca odakle jedem i ja i pripadnici HVO - rekao je tada, ne trepnuvši, Previšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju