RODITELJIMA SA VIŠE DECE LEŽE 750 KM: Odluka vlade Republike Srpske o pomoći višečlanim porodicama stupila na snagu

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 09. 2022. u 06:30

ISPLATA mesečne pomoći od po 750 KM koju će do kraja godine primati nezaposleni roditelji sa četvoro i više dece, počinje danas. Vlada Srpske donela je odluku kojom se obezbeđuje finansijska pomoć nezaposlenim roditeljima sa više dece, u cilju podrške porodicama i pomoći održavanja kvaliteta porodičnog života.

РОДИТЕЉИМА СА ВИШЕ ДЕЦЕ ЛЕЖЕ 750 КМ: Одлука владе Републике Српске о помоћи вишечланим породицама ступила на снагу

Foto RTRS

Među uslovima i kriterijumima u odluci koju je donela Vlada RS, stoji da će naknadu od 750 KM ostvariti majke sve dok najmlađe od četvoro i više dece ne navrši 18 godina. Finansijska pomoć uspostavljena ovom odlukom odnosi se na 2022. godinu, a prava iz ove oblasti će biti predmet zakonske regulative čija primena se očekuje stupanjem na snagu 1. januara naredne godine, kao trajna mera pronatalitetne politike.

- Izmenom zakona do kraja godine, u narednim godinama to će biti materijalno davanje s plaćenim porezima i doprinosima. To znači da će imati i uplatu penzionog staža - najavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Višečlanih porodica u Srpskoj koje imaju nezaposlenog roditelja je oko 1.300, i vest o materijalnom izdvajanju koje će stizati na njihove račune, ocenjuju kao veoma pozitivnom. Jedna od višečlanih porodica su i Filipovići iz Bijeljine. Četiri sina i dve kćeri, najstarijem je 13, najmlađem dve godine, za Branku i Đorđa Filipović iz Dijelova kod Bijeljine ostvarenje je mladalačkog sna.

O materijalnom obezbeđenju, kažu, nisu previše brinuli, nekako će se snaći i obezbediti deci dovoljno za sigurno i srećno odrastanje.

Branka, koja je nezaposlena i posvećena odgajanju mališana, kaže da su u poslednjih nekoliko godina sigurnost donele i pronatalitetne mere Vlade Srpske. Vest o naknadi od 750 KM ih je i te kako obradovala.

- Govorim i u ime ostalih porodica, rađamo decu za nas, ali mnogo znači kada država ima sluha i to podrži. Onda imate neki vetar u leđa da idete napred, da znate da se misli na vas - kaže Branka. Dok Branka brine o mališanima, Đorđe povremeno radi u inostranstvu. Najveća sreća im je kada su na okupu.

- Moja najveća sreća je da im obezbedim sve što treba i da su oni uvek zadovoljni, počevši od najstarijeg Milana, pa Ognjena, Njegoša, Vesne, Sofije i malog Vukana i ako Bog da, da nas bude još. Samo kažem Bože zdravlja, sve se može izdržati - kaže Đorđe.

Predsednik Udruženja roditelja sa četvoro i više dece "Četiri plus" RS, Miladin Gotovac, pozdravljaju ovu meru Vlade RS.

PRIPREMAJU ZAKON O MAJKAMA

MILADIN Gotovac je istakao da zajedno rade sa resornim ministarstvom na zakonu o majkama.

- Siguran sam da će Vlada Srpske naredne godine usvojiti ovaj zakon. Zakon podrazumeva određeni benefit za svaku majku i porodicu i motovisaće rađanje prvog deteta. Jedini uslov je da majka ima stalni boravak u Srpskoj. Nadam se da ćemo usvojiti taj zakon - rekao je Gotovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)