NATO BI DA PREUZME ULOGU EUFORA U BIH: Naredna sednica Saveta bezbednosti presudna za Srpsku

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 09. 2022. u 07:10

NATO se sprema da preuzme ulogu vojne misije Eufor u BiH, koja nosi naziv "Altea", i tako postane vojni vladar na području BiH. Za to je potrebno da Savet bezbednosti UN na sednici početkom novembra ne produži misiju Eufora u BiH, a poznato je da je zbog situacije u Ukrajini došlo do raskola među članicama SB i nije nemoguće da dođe do stavljanja veta na produženje misije Eufora.

НАТО БИ ДА ПРЕУЗМЕ УЛОГУ ЕУФОРА У БИХ: Наредна седница Савета безбедности пресудна за Српску

Foto: Novosti

Veto bi značio i zeleno svetlo za NATO, koji bi to prihvatio oberučke i postao broj jedan vojna sila u BiH, iako nema podršku Srpske i to bi moglo doneti katastrofalne posledice po Srpsku i celi Balkan, kaže za "Novosti" Momir Zec, penzionisani general i bivši načelnik Generalnog štaba Vojske RS.

Naredna sednica SB UN veoma je bitna za RS i ona će, dodaje Zec, odrediti mnoga buduća dešavanja na području BiH i regiona bivše Jugoslavije, jer definitivno NATO želi apsolutnu kontrolu Zapadnog Balkana.

Najveće prepreke za ovaj plan su, kako kaže Zec, Srbija koja odbija članstvo u NATO i Srpska koja prati stav Srbije i tako blokira BiH da postane članica NATO.

- Evropska unija i NATO su još 2002. kroz sporazum "Berlin plus" dogovorili pitanje odbrane u BiH po kojem EU ima pravo da koristi NATO snage u slučaju potrebe - pojašnjava general Zec.

Dodaje da iako BiH nije članica NATO saveza, i tome se protivi RS, NATO je od 1995. prisutan u BiH i njegovo prisustvo ima uporište u Dejtonskom sporazumu zbog čega veto stalnih članica SB UN na produženje misije "Altea" neće imati nikakvih negativnih posledice po status NATO u BiH, već može samo doneti njegovo pojačano prisustvo.

- Svoje stalno prisustvo u BiH, NATO je potvrdio 2004. na samitu, zbog čega je uspostavljen NATO štab u Sarajevu sa zadatkom da ima može izvoditi vojne zadatke - kaže general Zec.

Prema rečima genrala, nažalost, i "Dejton" je predvideo i utvrdio stalno prisustvo NATO snaga u BiH gde je navedeno "da se mogu uspostaviti takve snage koje će delovati pod političkim vođstvom Severnoatlantskog veća NAC, a kojima će komandovati NATO snage.
- Na taj način rešeno je pitanje međunarodno-pravnog osnova za trajno prisustvo NATO u BiH - istakao je general Zec.

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže da pošto živi u vremenu gde nema međunarodnog prava i gde je međunardno pravo jednako sila, a NATO i pojedine zapadne zemlje to konstantno pokazuju nije isključnjn ni scenario da NATO preuzme ulogu Eufora, iako bi to bio potez koji krši sve moguće međunarodne pravne norme.

- Mislim da SB UN neće dozvoliti sebi luksuz da se dezavuiše misija "Altea" i da NATO preuzme potpunu kotrolu nad BiH. To bi zakomplikovalo i onako komplikovane odnose i u BiH i na Balkanu - poručio je Župljanin.

RUSIJA I KINA MOGU DA STAVE VETO

U TRENUTNOJ geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji može se desiti da Rusija ili Kina stave veto na produženje mandata Eufora u BiH. U tom slučaju odredbom 4. Rezolucije 2604 SB UN daje ovlašćenja da države članice preuzimaju sve mere u cilju sprovođenja Dejtonskog sporazuma. S obzirom na to da NATO ima pravo stalnog prisustva u BiH, odgovarajuće zadatke odrediće Vrhovni štab severnoatlantskog veća, zaključio je general Momir Zec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)