GRANATE I MINE IZVOZNI BREND: Za sedam meseci BiH svetu prodala oružja i municije, vrednih 86 miliona maraka

N. BUNIĆ

05. 09. 2022. u 09:00

MINE, bombe, granate, puške i njihovi delovi uveliko se izvoze iz BiH, a prema zvaničnim podacima, vrednost prodatog oružja i municije na strana tržišta ove godine veći je za 21 milion maraka u odnosu na isti period prošle godine.

ГРАНАТЕ И МИНЕ ИЗВОЗНИ БРЕНД: За седам месеци БиХ свету продала оружја и муниције, вредних 86 милиона марака

Foto: Tehnički remont Bratunac

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) govore da je namenska industrija u BiH ove godine procvetala. Za prvih sedam meseci izvezeno je oružja i municije u vrednosti od oko 86 miliona maraka, što je znatno više u odnosu na isti period 2021. godine, kada je izvoz ovih proizvoda iznosio oko 65 miliona KM.

- U prvih sedam meseci BiH je izvezla oko 2.328.000 kilograma bombi, granata, mina i sličnih projektila i njihovih delova u vrednosti od oko 80 miliona KM. Istovremeno, strani kupci odlučili su se i za delove vojnih pušaka, revolvera, vazdušnih pušaka i pištolja koje su platili oko četiri miliona maraka - navelo su u UIO.

Zemlje u koje BiH najviše izvozi su Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države. Prema podacima UIO, u prvih sedam meseci u Saudijsku Arabiju izvezeno je naoružanja u vrednosti od oko 27 miliona KM, dok je Amerika od BiH kupila oružja i municije u vrednosti od oko 21 milion KM. Za njima slede Egipat, Švajcarska i Češka.

Da namenska industrija postaje brend BiH, govore i podaci o uvozu naoružanja, koji je znatno manji nego izvoz. Ove godine uvezeno je oko 201.000 kilograma naoružanja i municije u vrednosti od oko deset miliona maraka.

- U uvozu prednjače bombe, granate, mine i torpeda i njihovi delovi koji su plaćeni oko pet miliona maraka. Takođe, uvezene su puške sačmarice, puške za sport, signalni pištolji u vrednosti od oko 2,5 miliona maraka - kažu u UIO.

Najveći proizvođač naroružanja i municije u Srpskoj je kompanija "Tehnički remont Bratunac" (TRB). Iz ove firme su za "Novosti" potvrdili da je porasla potražnja za njihovim proizvodima i da ne stižu da udovolje mnogobrojnim narudžbama kupaca.

- Glavni razlog zbog čega je porasla potražnja je sukob u Ukrajini. Sve države na svetu su u strahu i žele da se naoružaju. Upravo zbog toga poraslo je interesovanje za našim proizvodima u Evropi, naročito u Češkoj i Poljskoj. Ipak, naše glavno tržište su kao i ranije, severna i južna Afrika, Bliski istok. Ne koristimo ovu situaciju da bi povećali kapacitete firme i proizvodnju, to je odluka firme, iako imamo dosta više ponuda kupaca iz Evrope - kaže vlasnik kompanije TRB Slavenko Ristić.

"VIHOR" ČEKA PROMOCIJU

POPULARNO oklopno vozilo "despot" kojim raspolaže i Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a RS, a koje proizvodi TRB, najviše se koristi u Etiopiji.

- Etiopija, Namibija i druge afričke zemlje najviše kupuju "despota". U aprilu smo predstavili i oklopno vozilo "vihor" za koje takođe vlada veliko interesovanje, i koje ćemo predstaviti za godinu dana - kazao je Slaven Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja