SPREČENA ŠTETA NA USEVIMA: Protivgradna preventiva velika pomoć poljoprivrednicima u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 08. 2022. u 05:22

OVE godine se radi o veoma zahtevnoj sezoni, koja je krenula vrlo dinamično. Imali smo podizanje sistema i strelaca u 54 dana od čega smo u 27 dana imali gradonosne oblake koji su metodološki zadovoljavali sve kriterijume gradoopasnosti na njih smo do danas ispalili 1.392 protivgradne rakete.

СПРЕЧЕНА ШТЕТА НА УСЕВИМА: Противградна превентива велика помоћ пољопривредницима у Српској

Foto Protivgradna preventiva

Ovo može najbolje ilustrovati podatak da smo prošle 2021. godine za celu sezonu ispalili 630 raketa, a mi smo praktično završili polovinu ovogodišnje sezone. Možemo se pohvaliti da nismo imali većih pojava grada i većih šteta na branjenom području, što nije slučaj sa zemljama okruženja, kaže za "Novosti" Tihomir Dejanović, direktor "Protivgradne preventive".

- Mi danas pokrivamo 38 lokalnih uprava u RS i FBiH, kao i Brčko distrikt, sa preko 1,4 miliona hektara štićenog prostora - ističe Dejanović.

On kaže da obacuje tvrdnje pojedinaca da je ispaljivanje protivgradnih raketa uzrok suše u RS, i dodaje da je upravo zahvaljujući raketama sprečena veća šteta na usevima.

- U RS imamo odlične rezultate u suzbijanju grada. Ove godine smo sprečili značajnu štetu od grada na poljoprivrednim kulturama i ne može se govoriti o katastrofalnoj šteti od ove elementarne nepogode. Iz svih oblaka na koje smo delovali padala je kiša, jer da se ne radi o takvim oblacima koji su puni vlage i koji se kreću nad pregrejanim kopnom ne bi ni dolazilo do nevremena i samo bi nepotrebno trošili resurse, odnosno rakete i otopinu srebro-jodida za generatore - navodi Dejanović.

Osim 200 klasičnih imaju i 101 automatsku protivgradnu stanicu, Foto Protivgradna preventiva

Inače "Protivgradna preventiva" ima tri protivgradna centra, Nova Topola, Bijeljina i Trebinje, dva radarska centra na Borju i Jahorini, opremljene sa američkim meteorološkim radarima, 101 automatsku protivgradnu stanicu, 200 klasičnih protivgradnih stanica sa strelcima i 35 prizemnih generatora srebro-jodida.

- Sve pobrojano posedujemo zahvaljujući Vladi, odnosno našem resornom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji su prepoznali da je pravi odgovor na klimatske promene aktivna zaštita od grada i u razvoj Javnog preduzeća uložila 25 miliona maraka. Zbog toga danas možemo govoriti o uspešnim rezultatima našeg rada.

Imamo novu tehniku koju stalnim usavršavanjem naših kadrova koristimo do maksimuma - kaže Dejanović.

Ističe da što se tiče protivgradnih raketa u ovu sezonu su ušli sa 2.650 raketa preostalih iz prošlogodišnje, a pre početka smo dobili 320 raketa po okvirnim sporazumima od prošle godine.

- Po ovogodišnjim okvirnim sporazumima sa proizvođačima iz Srbije, isporučeno nam je još 980 raketa, što treba da bude dovoljno u ovogodišnjoj sezoni. Naravno, ako se intenzitet nepogoda nastavi, tražićemo dodatna sredstva od našeg resornog ministarstva a iskoristiću priliku da im se zahvalim jer su nam sredstva za rakete obezedili pre početka ovogodišnje sezone - pojasnio je Dejanović.

Tihomir Dejanović, Foto ATV

RADAR NA JAHORINI

NOVINA je, kaže naš sagovornik, da od ove godine u funkciji imamo i meteorološki radar na Jahorini koji omogućava bolju protivgradnu zaštitu istočnog dela RS i BiH, kao i Republike Srbije. Takođe, moram napomenuti da do kraja ovogodišnje protivgradne sezone planiramo završiti kompletnu mrežu automatskih protivgradnih stanica u Istočnoj Hercegovini i pored već izgrađenih 10 stanica na području Trebinja planiramo celu mrežu da pustimo u testni rad, dakle svih 25 stanica koliko je potrebno da se ovaj deo Republike Srpske pokrije protivgradnom zaštitom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna