HITNO ZAUSTAVITI ODLAZAK RADNIKA: Alarmantno stanje na tržištu rada u Republici Srpskoj

D. KALINIĆ

15. 08. 2022. u 08:15

VEĆ odavno smo svedoci da je stanje u Srpskoj kad je u pitanju radna snaga alarmantno, i da se veliki broj delatnosti susreće sa problemom pronalaska kvalifikovanih radnika.

ХИТНО ЗАУСТАВИТИ ОДЛАЗАК РАДНИКА: Алармантно стање на тржишту рада у Републици Српској

Zavod za zapošljavanje, Foto arhiva Novosti

Jedna od glavnih poteškoća sa kojom se danas suočavamo je svakako i sporo prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama tržišta rada.

Kako su ranije za "Novosti" rekli iz Zavoda za zapošljavanje RS, najtraženija zanimanja u Srpskoj su diplomirani ekonomisti, pravnici, ali i profesije koje su u manjem broju evidentirane na birou, poput profesora matematike, fizike, informatike. Tržištu nedostaju i farmaceuti, lekari i inženjeri elektrotehnike...

Iz te ustanove pojasnili su da je u prvom delu ove godine zabeležen napredak u zapošljavanju osoba sa evidencije.

- Za prvih pet meseci ove godine, zaposleno je 10.750 lica - rečeno je u Zavodu.

Međutim, prema rečima Miroslava Vukajlovića, direktora jedne od agencija za zapošljavanje, u Srpskoj ponestaje radne snage u skoro svim oblastima.

- Uočljivo je da se ne popunjavaju brojna otvorena radna mesta u proizvodnim kapacitetima, pogotovo u manjim sredinama. U ovom trenutku teško je pronaći stručne radnike za poslove u ugostiteljstvu, imamo veliku potražnju za radnicima u IT-u, rad u kol-centrima, vozačima, dostavljačima, a sezonskih radnika gotovo da nema - pojašnjava Vukajlović.

Pogođen sektor građevinarstva, Foto shutterstock

Kvalifikovani kadar je hronično nedostajući, pogovo onaj koji je u stanju da samostalno izvršava zadatke, bilo da su u pitanju KV radnici ili oni sa VSS.

Kada su u pitanju deficitarna zanimanja, tu se u prvom redu mogu izdvojiti zanati.

- Inženjeri, posebno elektro i mašinskih smerova, pomenuti IT inženjeri, poodavno su nedostajući na našem tržištu rada, tendencija je da će se ovaj trend nastaviti - kaže Vukajlović i dodaje da ta zanimanja čekaju poslodavci širom sveta, a ne samo domaći.

Poslodavci u Srpskoj najviše interesovanja iskazuju za popunjavanje onih radnih mesta koja ne iziskuju posebnu kvalifikaciju.

- Globalizacija i internet doneli su hiljade novih radnih mesta i na naše tržište.

Najzastupljenija nova radna mesta odnose se na poslove na daljinu - ističe Vukajlović.

Ove godine otišlo je mnogo više radnika na sezonske poslove nego prethodnih.

- Firme će sve teže zadržavati postojeći obim poslovanja. Hitno su potrebne mere kako bi se trend odlaska rasne snage zaustavio - zaključuje Vukajlović.

KONOBARI I ZAVARIVAČI

PREMA podacima Zavoda za zapošljavanje RS, kada je u pitanju četvrti stepen stručne spreme, poslodavci najviše traže ekonomske tehničare, medicinske sestre i tehničare, operatere na računaru, dok je za treći stepen stručne spreme najveća potražnja za prodavačima, konobarima, vozačima, bravarima, obućarima i zavarivačima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri