SRPSKA BI MIR, A BAKIR RAT: Huškačka retorika lidera SDA izazvala ogorčenost u Republici Srpskoj

V.N.

28. 07. 2022. u 06:15

LIDER SDA Bakir Izetbegović zgrozio je javnost u Srpskoj najnovijim primerom svoje ratnohuškačke retorike.

СРПСКА БИ МИР, А БАКИР РАТ: Хушкачка реторика лидера СДА изазвала огорченост у Републици Српској

Foto: Tanjug

Govoreći o "vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija", poručio je: "Prebrojali smo se - i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate."

Ključni politički akteri u Srpskoj osudili su ovu izjavu i pozvali međunarodnu zajednicu da se jasno odredi prema zapaljivim istupima Izetbegovića. Predsednik RS Željka Cvijanović istakla je da je mir glavno opredeljenje Srpske, da ne želi ni sa kim da ratuje, ali da je spremna da brani svoj Ustav, ustavne nadležnosti i kapacitete.

Ona je podsetila i da su ranije određene pretnje dolazile upravo od Bakira Izetbegovića, SDA i bošnjačkih politika.

- Sećam se da su nam pričali o municiji i naoružanju koje imaju za "ne daj bože". Šta je to za "ne daj bože"? Da bi jednog dana počeli možda rat? Protiv koga? Protiv onih sa kojima žive?" -  upitala je Cvijanovićeva. - Oni su upravo ti koji su sve vreme dizali tenziju i izmišljali priče o potencijalnom ratu, šireći te laži po belom svetu.

LUKAČ: KAZNITE IH NA IZBORIMA

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač smatra da građani na narednim izborima treba da kazne sve one koji na bilo koji način pozivaju na rat.

- Svi smo prošli rat u BiH, ali nisam video da je neko ratovao lovačkim puškama, pištoljima i sličnim sredstvima. Danas se ratuje sa mnogo sofisticiranijim oružjem - rekao je Lukač. - Na narednim izborima građani treba da takve kazne i da ih sklone sa političke scene i da nastavimo da živimo u miru i razvijamo ovu državu s ciljem boljeg života naše dece.

I premijer Radovan Višković ocenio je da Izetbegovićeve otvorene pretnje predstavljaju najbrutalniju provokaciju i napad na mir i stabilnost BiH. Za njega je naročito zabrinjavajuće ćutanje međunarodne zajednice na najnovije provokacije.

- Ova skandalozna izjava je kontinuitet delovanja Bakira Izetbegovića, koji je davao slične izjave podržavajući ih tvrdnjama da "brzo mogu naoružati 200.000 vojnika". Ni tada, kao ni sada, niko od inostranih diplomata nije se ni usudio da makar osudi ovakve izjave, a kamoli da sankcioniše predsednika SDA, ali i da proveri šta oni to zapravo smeraju" - naglasio je Višković.

Foto: D. Pozderović

Radovan Višković

Predsednik Vlade Srpske naveo je da se, sudeći po iskazanom kontinuitetu, može čak buditi sumnja da nije reč samo o nesmotrenom verbalnom ispadu, nego i mnogo opasnijoj stvari - da unutar bošnjačkog političkog establišmenta zaista postoji tajni plan o naoružavanju i pripremama za sukob.

- Ovakve izjave trebalo bi da upale alarm u međunarodnoj zajednici, ali i nadležnim institucijama BiH, koje raspolažu mehanizmima kojim mogu proveriti da li ovakvi planovi zaista postoje. Šta rade zapadne ambasade, šta radi Tužilaštvo BiH kad predsednik najveće bošnjačke stranke otvoreno govori o ratnim planovima i dronovima? Lično, plašim se da ovo nije samo zapaljiva izjava nekog političara, već da je reč o nečemu mnogo ozbiljnijem - istakao je Višković.

BRITANCI: NE PODRIVAJTE MIR

Ambasada Velike Britanije saopštila je Srni, komentarišući Izetbegovića, da politički lideri treba da prestanu sa retorikom podela i eskalacija, kao i destabilizujućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i regionu.

"Stav Ujedinjenog Kraljevstva je jasan i konzistentan, i u skladu sa ranijom izjavom Saveta za sprovođenje mira, kojom se pozivaju svi lideri da grade atmosferu međusobnog poverenja, te da se uključe u dijalog", navodi se u odgovoru britanske ambasade.

I predsednik DNS Nenad Nešić pozvao je međunarodnu zajednicu da se jasno odredi prema Bakirovim zapaljivim izjavama, ocenjujući da je malobrojni skup ispred OHR-a pokazao da Bošnjaci ne podržavaju politike Izetbegovića i njegovih kolega, koje seju mržnju. Prema njegovim rečima, Izetbegoviću, ako se ratuje, "neka ratuje u svoja četiri zida".

- Junak iz trezora opet bi bio u trezoru, a tuđu decu bi u smrt slao. U ovoj zemlji je prošli vek bio vek stradanja i zato naredna tri veka moraju biti vekovi mira i izgradnje - rekao je Nešić.

On je istakao da je Izetbegović posvađao Bošnjake sa celim regionom, Srbima i Hrvatima, a na kraju i međusobno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MALE OLIMPIJSKE IGRE U ODBOJCI: U Višegradu takmičenje za dečake i devojčice Sarajevsko-romanijske regije