SAMO POLITIČARI DOBRO ŽIVE: Građani BiH organizuju protestna okupljanja zbog sve većeg siromaštva

S. M.

08. 07. 2022. u 06:11

ŠIROM BiH počeli su protesti građana nezadovoljnih sve lošijim životnim strandardom.

САМО ПОЛИТИЧАРИ ДОБРО ЖИВЕ: Грађани БиХ организују протестна окупљања због све већег сиромаштва

Banjaluka, Foto Tviter

Okupljaju se, tvrde, jer su ogorčeni na sve veće cene goriva i hrane, ali ih posebno boli to što samo političarima rastu zarade. Najviše su prozivali parlamentarce BiH koji su sebi podigli plate za 500 KM.

Zasada se najveći broj građana okuplja u gradovima u Federaciji BiH. Tako je na ulicama Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Travnika na protestima bilo više hiljada ljudi. U gradovima Srpske - u Banjaluci, Bijeljini i Doboju okupilo se nekoliko stotina građana.

Baš kao i na društvenim mrežama, građani i na protestu traže da se suspenduje akciza za gorivo dok se cena u maloprodaji ne vrati na 2,20 KM, ali i da se uvede nulti porez za osnovne namirnice. Zahtevaju i uvođenje naknade porodiljama u celoj državi od 1.000 KM, povećanje dečjeg dodatka u BiH na minimum 100 KM, povećanje minimalne plate na 1.300 KM ... Dražan Pejaković, pokretač fejsbuk-grupe "Crna lista poslodavaca RS" izjavio je da "ovde za radnike života nema".

- Ukoliko vlast ne počne da radi kako treba, ovde za četiri ili pet godina više neće biti naroda - kaže Pejaković.

Sarajevo, Foto Avaz

Jedan od organizatora protesta u Sarajevu Harun Salkić je istakao nezadovoljstvo neradom vlasti na svim nivoima kao glavni razlog protestnog okupljanja.

- Smatramo da je vreme da počnu raditi posao za koji ih masno plaćamo - rekao je on novinarima.

- Mnogi su nam zamerili što organizujemo proteste tri meseca pre izbora jer bi se moglo protumačiti kao politička kampanja, ali smatram da je ovo pravo vreme da narod ustane. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024