MOBING "UBIJA" ZDRAVLJE: Sve više prijava radnika o pritiscima i nepravilnostima na radnom mestu

M. GRUBOR

18. 06. 2022. u 08:41

MINIMALNA plata u Republici Srpskoj je povećana, ali nadležni bi pored materijalnog položaja radnika trebalo da povedu računa i o njihovim pravima na poslu.

МОБИНГ УБИЈА ЗДРАВЉЕ: Све више пријава радника о притисцима и неправилностима на радном месту

Foto Novosti

Najviše zbog toga što je povećan broj zaposlenih koji se odluče da prijave pritiske i razne nepravilnosti na svom radnom mestu.

To, za "Novosti", naglašava Miroslav Gnjatić, predsednik štrajkačkog odbora i zamenik predsednika sindikata Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka.

- Iz godine u godinu dolazi do jasnog narušavanja prava radnika, a mobing je postao sastavni deo svake firme. Bili smo svedoci mobinga duži niz godina, kao i ostalih problema poput neuplaćenih doprinosa, plata koje su kasnile po nekoliko meseci, te neregularnih ugovori o radu - dodaje Gnjatić.

Prema rečima psihologa Danke Stojanović, zaposleni stručnu psihološku pomoći mogu da dobiju na različitim mestima, pa je zato i teško utvrditi tačan broj slučajeva mobinga na poslu.

- Psiholozi nisu prva adresa gde se obraćaju. Češće se dešava da se jave lekaru povodom problema sa zdravljem koji se javljaju kao posledica mobinga. To su hronični umor, smetnje sa probavom, povećana ili smanjena telesna težina, različiti bolovi i smanjen imunitet - kazala je Stojanovićeva.

Miroslav Gnjatić, Foto RTRS

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove naglašavaju da se radnici najčešće obraćaju inspekciji zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu, neisplaćenih plata, neiskorišćenog godišnjeg odmora, uskraćivanja toplog obroka, ali i da prijave povredu na radu.

- Kontrola poštovanja radnog vremena jedna je od provera koju inspekcija rada proverava u okviru redovnih aktivnosti. U skladu sa ovlašćenjima inspekcije rada i procedurama definisanim zakonom, radno vreme se kontroliše uvidom u evidenciju o dnevnoj prisutnosti radnika na radu, u koju je poslodavac obavezan da beleži i prekovremeni rad - objasnili su iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

MIRNO REŠAVANjE SPOROVA

Agencija za mirno rešavanje radnih sporova RS u prvih pet meseci ove godine primila je 206 predloga za mirno rešavanje radnih sporova, dok je u istom periodu lane bilo 269 zahteva.

- Od toga se 204 zahteva odnosi na individualne radne sporove, a dva na kolektivne, što znači da se okvirno prilično jednak broj radnika obratio u označenom periodu - ističu iz Agencije.

MINIMALAC DA SE PREŽIVI

IAKO je povećan minimalac, radnici i dalje teško mogu da prežive sa tom platom. S obzirom na prosek jedne potrošačke korpe, taj minimalac trebalo bi da iznosi 1.000 KM umesto 650 KM, a ovako pored svakodnevnog divljanja cena životni standard radnik ostaje nepromenjen - ističe Gnjatić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)