PREVENCIJA U SLUČAJU POPLAVA: U Doboju obeležena sedmica klimatske akcije

L. ŽARIĆ

09. 06. 2022. u 06:47

U ORGANIZACIJI Razvojnog programa UNDP BiH organizovana je panel diskusija o načinima prevencije posledica klimatskih promena, i reagovanjima u slučaju prirodnih katastrofa.

ПРЕВЕНЦИЈА У СЛУЧАЈУ ПОПЛАВА: У Добоју обележена седмица климатске акције

Panel-diskusija, Foto L. Ž.

Evropska unija je 2014. godine uložila 84 miliona evra kroz program oporavka BiH od elementarnih nepogoda, nakon što je četvrtina teritorije zemlje odnosno oko milion stanovnika pretrpelo posledice katastrofalnih poplava.

Podatke je izneo šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Đanluka Vanini.

Boris Jerinić, Foto L. Ž.

On je podsetio da je tada 46 lokalnih zajednica imalo teške štete, zbog čega EU podržava međunarodne partnere u toj borbi, posebno kroz Okvirnu konvenciju o klimatskim promenama UN i Pariski sporazum.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je rekao da je ta lokalna zajednica prva u BiH ušla u projekat SETAP - Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanju klimatskim promenama za period 2020-2030, sa predviđenim budžetom od 60 miliona KM.

- Četiri miliona je već uloženo u razne segmente za sprečavanje elementarnih nepogoda - naveo je Jerinić i istakao opredeljenje da u saradnji sa EU učestvuje u borbi za očuvanje prirode i protiv klimatskih promena.

Načelnik Odeljenja civilne zaštite u Doboju Nenad Ostojić istakao je da je za poslednjih osam godina unapređen kapacitet i organizacija ove službe. Na materijalnom planu, popločano je korito Bosne u dužini od 180 metara, povećana propusnost reke na kritičnim tačkama i izgrađena 2,4 km privremene zaštitne barijere.

ADAPTACIJA NA KLIMATSKE PROMENE

PANEL-diskusija o ovoj temi održana je u Doboju, uz učešće predstavnika lokalnih zajednica iz sliva reke Bosne, Zavoda za vodoprivredu RS, JU "Vode Srpske", Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RS i UNDP-a. Razgovori su se fokusirali na neophodnost adaptacije na klimatske promene, kako bi se adekvatno i na vreme suočili sa njihovim neizbežnim uticajima. Slični skupovi na tu temu biće održani i u Zenici i Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)