HERCEGOVINA DOČEKALA PATRIJARHA PORFIRIJA: Poglavar SPC u Trebinju - Ovde je kroz Svetog Savu započela simbioza nebeskog i zemaljskog (FOTO)

D. CURAĆ

10. 05. 2022. u 21:49

PATRIJARH srpski Porfirije nalazi se u prvoj kanonsku poseti Trebinju, gDe ga je dočekao veliki broj stanovnika tog grada kao i cele Hercegovine.

ХЕРЦЕГОВИНА ДОЧЕКАЛА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Поглавар СПЦ у Требињу - Овде је кроз Светог Саву започела симбиоза небеског и земаљског (ФОТО)

Foto: D. Curać

Nakon litije ulicama grada Trebinja u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služena je doksologija, a patrijarh srpski Porfirije rekao je da se raduje lepoti i radosti blažene Hercegovine, zemlje Svetog Save, njive Svetog Vasilija, bašte vladike Atanasija.

- Blagodašću Božijom i ljubavlju vašeg vladike došao sam ovde i sa pomišlju kako da utešim. Međutim, sve se okrenulo i dođoh da se utešim verom vašem i svojom jer kako kročih na ovu hercegovačku zemlju i u grad Trebinje u svetu okolinu manastira Tvrdoša čitavim svojim bićem razumeo sam šta to znači da je svet stvoren da bude crkva – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Njegova svetost je istakao da je u Hercegovini započela simbioza dva gospodstva - nebeskog i zemaljskog upravo kroz Svetog Savu.

-Da Gospod u nemirnim vremenima blagoslovi sve ljude, da u njima proradi srce. Neka mir siđe na čitav svet i zavlada carstvo Gospoda našega - poručio je patrijarh.

Dolazak patrijarha velika je radost za sve vernike Hercegovine u čije je ime reči dobrodošlce uputio je vladika zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije.

-Dobrodošli u ovu episkepiju koju je osnovao naš Sveti otac Sava, i u kojoj je rođen i episkopovao Sveti naš otac Vasilije. Hercegovina je uvek bila i jeste mesto sretanja i susreta, tamo gde se susreću morska i planinska klima, krševit krajolik sa čistim rekama, snažni muževni karakteri sa pitomošću majčinske i sestrinske duše i srca. Upravo zato što je rođen i ponikao na mestu sretanja ovaj narod je uvek radostan iznova pri svakom susretu – naglasio je vladika Dimitrije.

Nakon doksologije, u porti Sabornog hrama priređen je koncert pravoslavne duhovne muzike, povodom 130 godina od osnivanja Crkvenog hora "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" pri hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!