AKO DODIKA IZBACE, MENJA GA ŠAROVIĆ? Bošnjaci uz pomoć tzv. visokog predstavnika žele da izguraju lidera SNSD iz izborne trke

S. S. R.

11. 05. 2022. u 07:00

U NIZU pretnji i saplitanja sa kojima se u poslednje vreme suočava Republika Srpska, našla se i namera da se srpskom članu Predsedništva Miloradu Dodiku zabrani kandidovanje na svim izborima. U spekulacijama oko mogućih opcija ide se i dotle da bi njegovo mesto u kolektivnom organu države mogao da zauzme Mirko Šarović iz redova SDS.

АКО ДОДИКА ИЗБАЦЕ, МЕЊА ГА ШАРОВИЋ? Бошњаци уз помоћ тзв. високог представника желе да изгурају лидера СНСД из изборне трке

Foto AP

Šokantnu odluku o političkoj eliminaciji Dodika mogla bi da donese Centralna izborna komisija, a pod objašnjenjem da predstavnik Srba svojim izjavama ruši Dejtonski sporazum i BiH. "Loptu" za ovaj potez, CIK-u bi mogao već danas da nabaci visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji će pred Savetom bezbednosti UN govoriti o situaciji u državi i u izveštaju optužiti Dodika "za secesionističke namere". Predsednik CIK Suad Arnautović rekao je da će ovaj organ odbiti overu učešća Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića na izborima, ako Šmit kaže da krše "Dejton" i Ustav.

U Izbornom zakonu BiH nema osnova po kojima bi Dodik mogao biti skrajnut iz izborne trke. Ovaj akt ne dozvoljava učešće kandidatima koji su osuđivani ili optuženi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Međutim, CIK koja ima nadležnost da prihvata ili odbija kanidature, mogla bi se pozvati na njegove navodne namere da odvoji RS i sruši Dejtonski sporazum, kako bošnjačke stranke tumače poteze Dodika i RS poput donošenja Zakona o imovini koji treba da vrati oduzete nadležnosti Srpskoj, a na koje Banjaluka inače ima pravo po "Dejtonu".

Dodik je kazao da u Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju njegove kandidature, ali da će biti kandidat za opšte izbore u BiH:

- CIK BiH ne odlučuje o kandidaturama i priča o ovome predsednika CIK-a Arnautovića nije njegova pamet. U Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju moje kandidature i da bi to bio krah Republike Srpske.

Opšti izbori u BiH raspisani su za 2. oktobar, a postojeći Izborni zakon definiše da se u Predsedništvo BiH biraju po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH i jedan Srbin iz Republike Srpske. Čović je "nepodoban", jer stalno ukazuje da je trenutni hrvatski predstavnik Željko Komšić izabran glasovima Bošnjaka i da on nije pravi zastupnik hrvatskog naroda.

Dodik je juče još jednom ukazao da Šmit nije postavljen od strane SB UN i da nema legitimitet da podnosi bilo kakav izveštaj, jer je to "lažni izveštaj, lažnog čoveka". Dodao je i da nema usaglašenih stavova Predsedništva BiH o izlaganju na sednici u Njujorku, te da će bošnjački član Šefik Džaferović koji ide u SAD, iznositi samo lične stavove kao obično privatno lice i vređati RS. On je pisao članicama SB UN i generalnom sekretaru Antoniju Guteresu o tome.

- Zloupotrebljene su procedure, jer da bi bilo ko otišao na sednicu SB mora imati odluku Predsedništva, a nje nema. Pretpostavlja se da će Džaferović držati lekciju o lošoj Republici Srpskoj. Mi smo zamolili Rusiju da ona predstavi izveštaj Vlade RS. Sada će mnogi pokušati da to dovedu u vezu sa sukobom u Ukrajini, ali je to uobičajena praksa do sada. U izveštaju smo ukazali da se RS zalaže za slovo "Dejtona" onako kako je napisan. I to za Ustav koji kaže da je RS 49 odsto teritorije. Nikad nismo govorili direktno o secesiji već vraćanju nadležnosti. Ovaj put bi možda i bilo dobro da se desi.

Dodik je naveo da je "uzrok svih problema u BiH međunarodni faktor, to su SAD koje svoju aroganciju pokazuju na svakom mestu i dovode do razgradnje BiH, kao i Velika Britanija".

ZAHAROVA: ŠMIT JE VARALICA

PORTPAROL Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Kristijan Šmit varalica, jer nema međunarodnu punomoć da bi bio visoki predstavnik u BiH:

- Imamo čoveka koji je u stvari varalica, nema međunarodne punomoći, ali preko medija, preko usaglašenog stava kolektivnog Zapada pravi se da ima zvanični status. Nema ga! Šmit nema zvanični status, ali se pravi da je visoki predstavnik.

Ona je navela je da se svašta može falsifikovati i ukazala na primer Misije OEBS, koja više ne radi od marta, za koju nisu formalno pokrenuti postupci unutar OEBS uprkos tome što je Rusija rekla da mandat nije produžen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona