STRAH IM SE UVUKAO U KOSTI: Sumira se šteta nastala zemljotresima koji su zadesili područje Hercegovine

D. CURAĆ

26. 04. 2022. u 06:08

ŠTETE nastale od više zemljotresa u Hercegovini, od kojih je najjači bio na Veliki petak jačine 5,8 stepeni po Rihteru, i dalje se zbrajaju, a nažalost od posledica povreda od tog zemljotresa u Stocu je nastradala dvadesetosmogodišnja devojka Elmira Sefo.

СТРАХ ИМ СЕ УВУКАО У КОСТИ: Сумира се штета настала земљотресима који су задесили подручје Херцеговине

Uskoro će biti poznato kolika je šteta, Foto D. Curać

Epicentar zemljotresa jačine 5,8 stepeni po Rihteru bio je 15 kilometara od Ljubinja, osetio se i širom regiona, a dva dana kasnije Hercegovinu je uzdrmao još jedna potres slabijeg intenziteta 4,8 stepeni po Rihteru koji je dodatno oštetio ranije oštećene objekte u najvećoj meri u Ljubinju i Berkovićima.

Većina građana širom Hercegovine kaže da se strah "uvukao u kosti", i da se boje da se ponovo zemlja ne zatrese iako brojni stručnjaci tvrde da se trenutno tlo smiruje.

- Bilo je zaista strahovito. Čuo sam kako pada kamenje sa krova, nisam smeo izaći dok me komšija nije pozvao a onda sam samo istrčao. Trajalo je zaista dugo, a nažalost kuća u kojoj sam živeo više nije uslovna - rekao je Marko Lugonja iz Ljubinja.

Foto D. Curać

Načelnik, opštine Ljubinje Stevo Drapić kaže da i dalje obilaze teren u toj lokalnoj zajednici kako bi se ustanovila sva šteta.

- Trenutno iseljavamo zgradu lokalne uprave pošto je ona pretrpela najveća oštećenja i nije više uslovna za rad. Imamo veliki broj prijava građana, a uglavnom se radi o oštećenjima na stambenim objektima koji su građeni pre više od 50 godina kada se nije stavljala armatura - istakao je Drapić.

Prvi zemljotres oštetio je popriličan broj objekata i u opštini Berkovići. Tri porodice morale su da napuste domove. Nada Milošević živela je kao podstanar u jednoj od kuća koja je sada neuslovna.

- To je bilo strašno. Gledala sam televizor kada se zatreslo, odmah je nestalo struje, a od straha nisam mogla pronaći ni telefon koji je bio pored mene. Kada je stalo počela sam da guram nameštaj, nisam mogla pronaći vrata da izađem i sve je trajalo čitavu večnost. Otrčala sam posle do komšija gde sam provela dve noći, a ne smem se više vratiti unutra - istakla je Nada Milošević.

Foto D. Curać

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović kaže da se i u toj lokalnoj zajednici štete zbrajaju.

- Nevolja je što je reč o izbegličkim porodicama, o kućama koje nisu njihovo vlasništvo, a opština nema slobodnog prostora za smeštaj. Ipak, moramo se potruditi da ovim porodicama nađemo adekvatan smeštaj. Do sada imamo prijavljenja i brojna druga oštećena, a dominiraju stambeni objekti kao i tri objekta škola -centralna i dve područne, ali su, zasada, bezbedne za nastavu - rekao je Abramović.

Foto Fejsbuk

SAHRANjENA ELMIRA

ELMIRA Sefo (28) iz Stoca koja je život izgubila u zemljotresu sahranjena je u nedelju u tom gradu, a sahrani je prisustvovalo više od hiljadu građana Stoca i ostalih gradova u Hercegovini. Podsećamo, Elmira je stradala od posledica povreda nakon što se velika stena obrušila i pala na njenu porodičnu kuću u stolačkom naselju Kukavac. Tom prlikom povređeni su i članovi njene porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?