NEMA BILO KAKVIH OSNOVA ZA ISTRAGU: Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog postavljanja nove ploče na Vracama

M. REGOJE

16. 04. 2022. u 07:13

TUŽILAŠTVO Bosne i Hercegovine formiralo je predmet zbog postavljanja nove ploče na Vracama, koja je u prethodnih nekoliko meseci više puta skrnavljena, a na kraju i uništena.

НЕМА БИЛО КАКВИХ ОСНОВА ЗА ИСТРАГУ: Тужилаштво БиХ формирало предмет због постављања нове плоче на Врацама

Foto M. Regoje

Ploča je obnovljena 8. marta, a dan kasnije Državno tužilaštvo primilo je prijavu. Mesec dana posle formiran je predmet, potvrdili su iz Tužilaštva.

- Predmet je u radu i postupajući tužitelj zatražio je provođenje aktivnosti na prikupljanju činjenica i dokaza o navedenom događaju, kao i izvršenje određenih provera.

Nakon što se aktivnosti okončaju, biće doneta tužiteljska odluka u navedenom predmetu - rečeno je iz Tužilaštva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, za "Novosti" je izjavio da je šokiran činjenicom da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog ploče koja, kako navodi, apsolutno nikoga ne vređa.

- Smatram da nema nikakve osnove za pokretanje bilo kakve istrage, pogotovo po osnovama članova tzv. Inckovog zakona - kaže Ćosić, te dodaje da je žalosno da se, kao društvo, dovedemo u situaciju da Tužilaštvo formira predmete na bazi potpunih neistina, bez činjenica, a najtragičnije je što se to sve formira na bazi člana zakona koji je na silu inkorporiran u pravni sistem BiH.

Ljubiša Ćosić, Foto privatna arhiva

Ćosić ističe da ploča nije postavljena u čast Ratka Mladića, niti je postavljena da izaziva bilo kakve loše odnose, nego kao svedočanstvo.

- Ploča je postavljena kao svedočanstvo istorije koje govori o tome da se tada, na tom mestu, srpski narod okupio u okviru delovanja dva bataljona Vojske Republike Srpske.

Narod je samo branio svoje ognjište, a na ploči je ime Ratka Mladića napisano iz razloga što je u tom momentu on bio komandant Vojske Republike Srpske - rekao je Ćosić.

Ćosić dodaje da, po njegovom mišljenju, u Sarajevu ima mnogo uvredljivijih ploča koje izazivaju nacionalnu mržnju, i da ova ploča apsolutno nikoga ne vređa.

ZNAK SEĆANjA NA SMOTRU 1992.

BORAČKA organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je 2014. godine na Vracama, nekoliko kilometara od centra Sarajeva, ploču u znak sećanja na vojnu smotru dva bataljona Vojske RS koju je na tome mestu maja 1992. godine izvršio general Ratko Mladić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)