ZA MESEC DANA ČAK 100 MARAKA VIŠE ZA HRANU! Cene osnovnih životnih namirnica strmoglavo rastu i prazne kućne budžete

S. Mišljenović

24. 03. 2022. u 07:43

TALAS poskupljenja koji je zahvatio Srpsku doveo je do toga da u odnosu na prošli mesec građani izdvajaju čak 100 maraka više iz kućnog budžeta za hranu.

ЗА МЕСЕЦ ДАНА ЧАК 100 МАРАКА ВИШЕ ЗА ХРАНУ! Цене основних животних намирница стрмоглаво расту и празне кућне буџете

Foto D. Pozderović

Cene životnih namirnica ubrzano rastu, samo u prvom kvartalu ove godine skočile su od 40 do 60 odsto sa tendencijom daljeg rasta, kaže za "Novosti" Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača "Don", i dodaje da je vreća brašna sada 40 maraka, a početkom godine je bila 20 KM.

- Na terenu je teška situacija. Građani nas konstantno zovu i žale se na visoke cene koje se menjaju iz dana u dan. Nedavno smo imali primer da su ljudi vratili hleb u pekaru jer su ga platili 2,1 marku, a dan ranije je bio 1,8 KM. Ovo je poskupljenje od 30 feninga u jednom danu - kaže Marićeva.

Murisa Marić, Foto Kozarski vijesnik

Murisa Marić

Ona ističe da je građanima potrebno dodatnih 100 maraka kako bi uzeli istu količnu hrane za mesec dana, a ne treba zaboraviti da računi za komunalije stižu redovno.

- Na udaru su posebno penzioneri i građani koji imaju školarce - ističe Marićeva.

Prema njenim rečima, sve ovo je dovelo do toga da građani kupuju sve manje količine robe, ali i najjeftiniju robu jer se sada pazi i gleda na svaku marku kućnog budžeta.

Ona ističe i da su mnogi trgovci povećanje cena pravdali poskupljenjem nafte, ali i kad pada cena goriva cene u prodavnicama nažalost ostaju iste.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da kako je krenulo sa rastom cena i hrana će, nažalost, postati luksuz.

- Kupovna moć građana se smanjuje. Nema povećanja plata koja bi mogla da poravnaju poskupljenja i građani su ostavljeni na cedilu da se snalaze kako znaju - kaže Pavlović.

On ističe da će jedini način za građane biti da smanje potrošnju i uspore život.

- Neće se novac trošiti na putovanja, odmore, odeću i izlaske. Građani će gledati da uštede gde god mogu koju marku kako bi imali dovoljno novca za hranu, komunalije i lekove - ističe Pavlović.

Foto Tanjug

Ilustracija

Pored osnovnih životnih namirnica brašna, mleka, ulja, soli koje su poskupele i dovele do porasta cene i pekarskih usluga, rastu i cene mesa. Tako su danas cene mesa za petinu više u Srpskoj, cena svinjetine je od 8,50 do 11 KM po kilogramu, dok junetina košta od 12 do 18 KM, a teletina od 20 do 28 KM.

Mišo Maljčić, predsednik predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da rastu cene sirovina i stočne hrane, a to će se odraziti na cenu mesa u maloprodaji.

- Meso će biti veliki luksuz, a cene svinjskog mesa i u narednih šest meseci dodatno će skočiti. Predviđam da će kilogram svinjetine do kraja godine biti najmanje 15 maraka - ističe Maljčić.

GORIVO POJEFTINILO

CENE goriva na benzinskim pumpama u RS su u padu. Dragan Trišić, predsednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, kazao je da je došlo do pada cena, u proseku od 0,10 do 0,15 KM, a na nekim pumpama i do 0,30 KM.

- Imamo pumpe na kojima se gorivo trenutno prodaje ispod tri marke, u Bijeljini je i 2,89 KM po litru - kazao je Trišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere