EUFOR UZNEMIRIO GRAĐANE: Reakcija gradonačelnika Istočnog Sarajeva na pojačano prisustvo stranih trupa

M. REGOJE

22. 03. 2022. u 07:13

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je otvoreno pismo Euforu, povodom njihovog pojačanog prisustva u tom gradu.

ЕУФОР УЗНЕМИРИО ГРАЂАНЕ: Реакција градоначелника Источног Сарајева на појачано присуство страних трупа

Bjelica pored kolone Eufora u Sokocu, Foto SRNA

- Građani Srpske, pa tako i grada Istočno Sarajevo poslednjih dana su svedoci sve većeg prisustva snaga Eufora u našim lokalnim zajednicima, za koje nismo dobili obrazloženje, a koje kod stanovništva izaziva osećaj uznemirenosti - navodi Ćosić.

U otvorenom pismu dodaje da narod u Srpskoj, ali i celoj BiH, još nosi traume iz proteklog građanskog rata koji je unesrećio sve na ovim prostorima.

- Sigurno je da prisustvo bilo kakvih vojnih snaga na ulicama, trgovima, parkovima, dečjim igralištima i u blizini škola ne pomaže mirnom snu našeg stanovništva - navodi Ćosić.

On dodaje da razume da je bezbednost u Evropi narušena sukobom u Ukrajini, kao i da su politički odnosi u BiH često zaoštreni, posebno u izbornim godinama, ali da ne razume kako bi demonstracija sile od stranih trupa u jednoj zemlji, koja bi trebalo da bude suverena, mogla da relaksira situaciju.

- Reč rat na ovim prostorima ima specifičnu težinu zbog naše burne prošlosti i ona se upravo zbog toga u RS danas ne izgovara. Nju izgovaraju neki drugi, konkretno bošnjačka politička elita, želeći na taj način da izazove reakciju međunarodne zajednice radi ostvarivanja pogubnih političkih ciljeva - rekao je Ćosić.

Dodao je da nema nameru, a ni mogućnost da utiče na delovanje snaga Eufora u BiH, ali ima obavezu kao gradonačelnik da zamoli Eufor da ne bude deo opasne političke igre bošnjačkog političkog vrha.

Ljubiša Ćosić, Foto Privatna arhiva

On poziva vojnike međnarodnih snaga u BiH da kada god žele, u slobodno vreme, skinu uniforme i dođu u Istočno Sarajevo, budu gosti, popiju kafu i porazgovaraju sa građanima.

- Uverićete se da ljudima u našem gradu i Srpskoj nije na umu bilo kakav rat, već normalan život u miru i da nema potrebe da na školskim igralištima gledamo bilo čije vojnike, umesto razigrane dece - poručio je Ćosić.

SCENE PODSEĆALE NA DEVEDESETE

DECA u sokolačkoj školi nedavno su se uplašila zbog prisustva vojnika Eufora ispred školskog dvorišta, što je izazvalo burne reakcije roditelja i građana. Načelnik Sokoca Milovan Bjelica je rekao da su to bile scene koje su podsećale na devedesete godine.

- Otišao sam na lice mesta te ih zamolio da odu iz kruga škole i dečjih igrališta - rekao je Bjelica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!