BOLNICA PO SVETSKIM MERILIMA: Početak gradnje nove zdravstvene ustanove u Trebinju očekuje se ove godine

D. CURAĆ

16. 03. 2022. u 06:08

GRADNjA nove bolnice u Trebinju trebalo bi da počne u ovoj godini, a trenutno se radi na idejnom projektu koji bi trebalo da se završi do kraja maja, kada će se znati i ukupna vrednost.

БОЛНИЦА ПО СВЕТСКИМ МЕРИЛИМА: Почетак градње нове здравствене установе у Требињу очекује се ове године

Peško, Ćurić i Šeranić, Foto D. Curać

Upravo o tom velikom projektu razgovarali su ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, a sastanku je prisustvovao i profesor dr Predrag Peško, hirurg, poreklom iz Hercegovine.

- Nova bolnica biće napravljena po svetskim standardima, a osim moderne opreme, imaće i adekvatno obučen i stručan kadar. Ovo je sada bolnica opšteg tipa, koja ima izuzetne ljude koji odlično rade svoj posao, ali mi se širimo dalje. Već je raspisana specijalizacija za vaskularnu hirurgiju. Do sada je nije bilo. Biće raspisana i specijalizacijaza neurohirurga, da pacijenti ne moraju da idu u Podgoricu ili Banjaluku.

Bolnica podrazumeva i najsavremeniju angio-salu, skener, magnet i mamografiju - rekao je dr Peško.

Ono što je sada neophodno je da resorno ministarstvo potpiše sporazum sa Gradom Trebinjem kojim će biti definisane obaveze obeju strana.

-Najmanji će problem biti napraviti bolnicu. Treba obezbediti sve, infrastrukturu, kanalizaciju, struju, vodu, parkinge, prilazne puteve, kružne tokove, protivpožarnu zaštitu i drugo. To je korak između grada i ministarstva i taj posao koji radimo po pitanju same lokacije, radimo zajedno sa Geodetskom upravom i Pravobranilaštvom - istakao je Šeranić.

Lokacija za novu bolnicu nalazi se neposredno uz južnu obilaznicu, na delu parcela prema naselju Pridvorci.

- Ukupna bruto površina bolnice biće na oko 18.000 kvadratnih metara. Taj objekat je zamišljen da bude najmoderniji na ovim prostorima - naglasio je Ćurić.

SPORNA LOKACIJA ZA GRADNjU

PREDSEDNIK Udruženja građana "Pokret za restituciju Trebinje" Srbo Škero tvrdi da izgradnja bolnice na lokaciji koja je sada određena nije po zakonu.

- To zemljište je poljoprivredno zemljište i shodno tome Grad Trebinje postupa u suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Takođe, tu je gradnja zabranjena i Urbanističkim planom, koji važi do 8. februara iduće godine. Već smo angažovali advokata, a o ovome je obavešten i pravobranilac BiH. Nismo protiv bolnice, ali zemljište koje je oduzeto od naroda nije zemljište kojim neko drugi može da raspolaže - kaže Škero.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!