ŠMIT PRESLIŠAVA POSLANIKE: Članovima Narodne skupštine RS stigla pitanja iz Kancelarije visokog predstavnika

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 02. 2022. u 07:26

Na adrese narodnih poslanika Repulbike Srpske u četvrtak je stigao dopis iz OHR (Kancelarija visokog predstavnika) sa pet pitanja u kojima se traži od narodnih tribuna RS da, kako navode iz OHR, "da kao pitanje od interesa za međunarodnu zajednicu i širu javnost, odgovore na pet pitanja koja se tiču posledica usvajanja Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS".

ШМИТ ПРЕСЛИШАВА ПОСЛАНИКЕ: Члановима Народне скупштине РС стигла питања из Канцеларије високог представника

Foto OHR

Upitom OHR traži i od poslanika da odgovore da li podržavaju put BiH prema EU. Iz OHR su čak zamolili poslanike da odgovore pošalju na mejl upitnik@ohr.int!

Narodni posalnici kategorički odbijaju da odgovaraju na bilo kakva pitanja koja stižu iz OHR i od strane Kristijana Šmita. Dokument OHR nazivaju provokacijom i pokušajem Šmita da preslišava narodne poslanike Republike Srpske.

Milan Petković, potpredsednik narodne skupštine RS, kaže za "Novosti" da poslanici ne odgovaraju na upite OHR i Visokog predstavnika već samo na pitanja građana, a građani RS su ti koji će reći da li je usvojeni zakon ispravan ili ne.

- Što se tiče članstva i puta u Evropsku uniju o tome ne treba da brine OHR i Visoki predstavnik, nego o tome odlučuju vlasti entiteta i BiH. Stav Republike Srpske je da podržava put u EU i to zna OHR. Donošenjem pomenutog zakona koji navodi OHR u upitniku ne narušava se put BiH prema EU već taj put koči postojanje OHR - poručio je Petković.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD, kaže da je poznat stav RS oko procesa imenovanja Kristijana Šmita u Savetu bezbednosti UN gde nisu ispoštovane instrukcije SB UN tako da poslanici prosto ne znaju ni ko im je poslao pitanja, i u čije ime!

- Pitanja koja su stigla iz OHR kao da je poslao lik iz bajke Braće Grim. Tako mi gledamo na ovaj papir koji je stigao na naše adrese, ističe Mazalica.

UNUTRAŠNjA STVAR

Mazalica navodi i da su pitanja tendenciozna i bave se oblastima koje nisu u nadležnosti OHR i Visokog predstavnika jer se radi o ustavnim nadležnostima Republike Srpske.

- Prema Ustavu, Republika Srpska ima pravo da uređuje oblast o lekovima, a sve ostalo je zadiranje u unutrašnje stvari Srpske - kaže Mazalica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?