POMEN ZA UMRLE U ALIJINOJ FABRICI SMRTI: U zloglasnom logoru Silos u Tarčinu više od 600 Srba prošlo kroz najstrašnija mučenja i zlostavljanja

Srna

27. 01. 2022. u 09:46

ZA danas je planirano obeležavanje 26 godina od raspuštanja zloglasnog logora za Srbe "Silos" u Tarčinu, na području opštine Hadžići, u kojem je u proteklom ratu bilo zarobljeno više od 600 srpskih civila, od kojih su 24 umrla zbog posledica prebijanja, torture i mučenja glađu.

ПОМЕН ЗА УМРЛЕ У АЛИЈИНОЈ ФАБРИЦИ СМРТИ: У злогласном логору Силос у Тарчину више од 600 Срба прошло кроз најстрашнија мучења и злостављања

Foto iz izveštaja Nezavisne međunarodne komisije

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović izjavio je Srni da će u 12.00 časova biti služen parastos žrtvama u crkvi Osenik u Hadžićima, nakon čega je u 13.00 časova predviđeno polaganje cveća i prisluživanje sveća ispred "Silosa" u Tarčinu.

On je naveo da će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 14.00 časova biti održana Akademija i prikazan dokumentarni film o stradanju Srba u "Silosu".

- Uputili smo pozive savetniku srpskog člana Predsedništva BiH Bošku Tomiću, predstavnicima Ministarstva za rad i boračka pitanja u Vladi Republike Srpske, direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Miloradu Kojiću, načelnicima opština sa područja grada Istočno Sarajevo, te udruženjima koja su nastala iz odbrambeno-otadžbinskog rata, rekao je Nosović.

On je istakao da je poziv upućen i predstavnicima Si-En-Ena.

Nosović je napomenuo da će za zainteresovane iz Istočnog Sarajeva u 11.00 časova biti organizovan prevoz autobusima u Hadžiće, uz pratnju federalne policije.

Zloglasni logor za Srbe "Silos" u Tarčinu ostaće upamćen kao jedan od 126 kazamata na području ratnog Sarajeva, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, a 24 ih nije preživelo.

Većina logoraša koji su dočekali slobodu danas uglavnom živi u prekookeanskim zemljama, daleko od mesta zločina i zloglasnog logora koji je zatvoren na Svetog Savu, 27. januara 1996. godine, i to dva meseca od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predviđenog roka za raspuštanje logora u BiH.

Ranija svedočenja srpskih logoraša potvrđuju da je logor "Silos", koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se pre rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora Aušvic iz Drugog svetskog rata.

Foto: Printscreen

U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mesecu trudnoće, te 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je četrnaestogodišnji Leo Kapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u "Silosu" na temperaturi koja je uvek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

Obeležavanje 26 godina od raspuštanja logora organizuje Savez logoraša Republike Srpske i Centar za društvena istraživanja, tranzicijsku pravdu i demokratiju "Istina i pravda". 

BONUS VIDEO: 

ZA KRST NEMANjIĆA, ZA SLAVU OBILIĆA: SAJ zapevao u Banjaluci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)