SERGEJ LAVROV: Amerika podstiče satanizaciju Republike Srpske radi stvaranja unitarne BiH

Srna

17. 01. 2022. u 13:47

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da SAD nastavlja da se meša u unutrašnje stvari BiH i odobrava pokušaje da se ta zemlja pretvori u unitarnu, podstičući satanizaciju Republike Srpske.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: Америка подстиче сатанизацију Републике Српске ради стварања унитарне БиХ

Foto: EPA

Lavrov je rekao da se sada aktivno pokušava da se BiH, od zemlje u kojoj postoje dva entiteta i tri državotvorna naroda sa jednakim pravima, pretvori u unitarnu.

- Uz podsticaj nekih zapadnih zemalja, pre svega SAD, satanizacija Republike Srpske i njenog rukovodstva se koristi u ove nedolične svrhe, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa hrvatskim kolegom Gordanom Radmanom.

Lavrov je naglasio da Rusija očekuje da će EU pomoći u povratku dejtonskim principima za rešavanje situacije u BiH i prestati da tretira zapadni Balkan kao zonu svog uticaja.

On je podsetio na reči bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da je "zapadni Balkan područje gde će se EU baviti svim problemima i da je bolje da se drugi tu ne mešaju", preneo je "Sputnjik".

Ruski šef diplomatije je dodao da je veoma indikativno da su, uz sve pozive da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država, SAD imenovale specijalnog predstavnika za sprovođenje izborne reforme u BiH.

- Ovo je pitanje o sferama uticaja. Ovo smatramo veoma indikativnim u smislu pristupa SAD. Ovi primeri su veoma indikativni sa stanovišta tekućih pregovora o bezbednosnim garancijama koje je pokrenula Ruska Federacija - rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO: 

SRPSKA SLAVI DAN REPUBLIKE: Svečani defile u Banjaluci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!