VIDOVIĆ: Srpska drži inflaciju pod kontrolom

S. M.

29. 11. 2021. u 18:20

MINISTAR finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da Republika Srpska drži inflaciju pod kontrolom i da građani ne treba da se plaše da će ostati bez plata i penzije koje će u narednoj godini biti povećane.

ВИДОВИЋ: Српска држи инфлацију под контролом

Foto Vlada RS

- Planirali smo da polovinom decembra u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojimo budžet Srpske za narednu godinu koji se neće mnogo razlikovati od ovogodišnjeg. Važno je što ćemo naredne godine povećati plate od tri do pet odsto, ali povećaćemo i penzije. Povećaćemo i dodatke za boračke kategorije, rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je budžet Srpske stabilan, likvidan i sve budžetske obaveze Vlada redovno servisira što će biti do kraja ove i u narednoj godini.

- Privreda Republike Srpske je u ovoj godini imala rast koji nismo očekivali. Prema makroekonomskim parametrima bolji smo nego prošle godine. Mislim na rast bruto domaćeg proizvoda, prihoda i proizvodnje, a izvoz je porastao za 30 odsto, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je ova godina bolja i u odnosu na 2019, jer je veći rast industrijske proizvodnje, prihoda i ima više zaposlenih.

- Republika Srpska nije prezadužena, srednje smo zaduženi. Naš javni dug je 42,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, a ukupan dug je 51,5 odsto. U dug Federacije BiH nisu uračunati kantoni i zato se ne možemo porediti, dodala je Vidovićeva.

Prema njenim rečima, virus korona je koštao Republiku Srpsku 320 miliona KM, a novac je uložen u zdravstvo i privredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije