SKUPŠTINA U BILEĆI PRED RASPUŠTANJEM? O lokalnom parlamentu uskoro odlučuje Narodna skupština Republike Srpske

D. CURAĆ

29. 11. 2021. u 11:36

POSLANICI Narodne skupštine Republie Srpske na 19. sednici, koja je u toku a koja se nastavlja 30. novembra, razmatraće kao 20. tačku Dnevnog reda Vladin predlog o raspuštanju Skupštine opštine Bileća.

СКУПШТИНА У БИЛЕЋИ ПРЕД РАСПУШТАЊЕМ? О локалном парламенту ускоро одлучује Народна скупштина Републике Српске

Sednica bilećkog parlamenta, Foto D. Curać

Nakon što bilećki parlament nije zasedao duže od tri meseca, odbornici SNSD-a nisu učestvovali na dve sednice, nastavku šeste i sedmoj, a kako su obrazložili čekaju odluku Narodne skupštine koja treba da se izjasni da li će građani Bileće ponovo na izbore.

- Napravljen niz propusta u sazivanju nastavka šeste sednice i prekršen poslovnik o radu. Dalji rad SNSD-a u Skupštini opštine Bileća će zavisiti od odluke Narodne skupštine kojoj je Vlada Srpske uputila predlog o raspuštanju lokalnog parlamenta - istakao je predsednik kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Bileća Miodrag Šešlija.

Na drugoj strani, načelnik opštine Bileća Veselin Vujović, oko kojeg je okupljena skupštinska većina smatra da novi izbori u Bileći ne bi doneli nikakav pomak, odnosno da je lokalni parlament nakon problema koje je imao profukcionisao.

- Novi izbori bi bili maltretiranje građana. Volja naroda na poslednjim izborima bi bila poništena, a to zbog nečijih hirova iz naše opštine. Tačno je da smo kasnili, ali funkcionišemo, donosimo odluke i zato smatram da neće ni doći do raspuštanja Skupštine - istakao je Vujović.

Opoziciju u Bileći, pored SNSD-a čine Socijalistička partija, DEMOS I Srpska radiklana stranka "Vojislav Šešelj", ali ni tu nisu svi složni da bi Bileći trebali novi izbori.

- Mi smo uputili inicitajivu da se ne raspusti Skupština. Zamolili smo naše poslanike da dobro elaboriraju tu tačku i da vide ima li osnova za raspuštanje, s obzirom na to da to nije praksa. Ne znamo šta bi se dobilo raspuštanjem s obzirom na to da Bileća ima veoma puno problema i tih 30.000 maraka, koje bi bile potrošene na izbore, bio bi još veći trošak na ovakvu situaciju - rekla je DEMOS-ova odbornica Branka Radmilović.

PREVREMENI IZBORI

UKOLIKO Narodna skupština raspusti bilećki parlament, biće imenovan privremeni organ koji će u roku od 90 dana dok se ne raspišu prevremeni izbori vršiti ulogu bilećke skupštine. Taj privremeni organ čine tri člana - predstavnik Vlade Republike Srpske, Ministarstva finansija i jedan član kojeg imenuje načelnik opštine Bileća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku