BiH ČUVA DEJTONSKA FORMULA: Šta se navodi u izveštaju Vlade republike Srpske Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

O. MATAVULj

01. 11. 2021. u 07:33

BiH bi mogla biti izuzetno funkcionalna ako joj se omogući da primenjuje Ustav BiH.

БиХ ЧУВА  ДЕЈТОНСКА ФОРМУЛА: Шта се наводи у извештају Владе републике Српске Савету безбедности Уједињених нација

Foto: Printskrin

Može biti stabilna i uspešna zemlja, ali se takva budućnost može izgraditi samo u skladu sa Dejtonskim sporazumom, na čemu Republika Srpska zasniva sve svoje političke aktivnosti. Poštovanje dejtonske formule decentralizovanog ravnopravnog upravljanja jedini je put ka izgradnji uspešne BiH.

To se navodi u 26. izveštaju Vlade RS upućenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pred predstojeću sednicu o BiH. Pojašnjava se da su "Dejton" nezakonitim postupcima urušavali mnogi visoki predstavnici, nastojeći da decentralizovanu zemlju zamene unitarnom državom - što je bio ratni cilj bošnjačke vojske.

- Visoki predstavnici su, pravno besmislenim odlukama i prisilom, ispunili dobar deo tog plana, uspostavivši gomilu institucija na nivou BiH, formiranih suprotno podeli vlasti utvrđenoj Ustavom BiH. Umesto da brani Ustav od takvih povreda, Ustavni sud BiH, pod kontrolom dvoje bošnjačkih i troje stranih sudija, pruža blanko podršku diktatima visokog predstavnika i koristi priliku da oslabi garantovanu autonomiju entiteta - navodi se u izveštaju.

Savet bezbednosti UN, Foto Arhiva

Dodaje se da ni to ne zadovoljava političko Sarajevo, već se ide kao utvrđenoj platformi SDA kojom se zahteva potpuno ukidanje Dejtonske strukture s ciljem stvaranja unitarne države koja bi bila pod kontrolom Bošnjaka.

- Centralizovana BiH kakvu SDA, OHR i njihovi pojedini saveznici u međunarodnoj zajednici žele da izgrade, nikada nije funkcionisala, ne funkcioniše ni sad, niti će ikada moći. Svojim politikama, Srpska nastoji da doprinese održanju BiH kroz doslednu primenu "Dejtona", uključujući Ustav BiH - navodi se u izveštaju.

- Srpska poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali insistira da i drugi poštuju i sprovode slovo "Dejtona".

Sile

Vlada RS detaljno obrazlaže da je imenovanje Kristijana Šmita nelegitimno, jer Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIK) nema pravni osnov da imenuje visokog predstavnika. Zbog toga se, u izveštaju, postavlja pitanje da li se određeni predstavnici međunarodne zajednice zalažu za vladavinu prava ili vladavinu sile.

Moguća ulica Adolfa Hitlera

- Inckova mera je tako loše formulisana i toliko usmerena protiv Srba da uopšte ne sadrži kriminalizaciju poricanja svakog genocida. Prema toj meri bošnjački političari mogu nastaviti s poricanjem genocida nacista nad Jevrejima. Isto tako bilo bi moguće neku ulicu nazvati po Osami bin Ladenu ili Adolfu Hitleru, jer nikada nisu osuđeni za ratni zločin - navodi se u izveštaju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a