LEKARI SPASILI JOŠ JEDAN ŽIVOT: Izveli složenu operaciju aneurizme trbušne aorte u UKC RS

S. M.

21. 10. 2021. u 12:38

U UNIVERZITETSKOM kliničkom centru Republike Srpske izvedena je vrlo složena operacija aneurizme trbušne aorte u Klinici za vaskularnu hirurgiju.

ЛЕКАРИ СПАСИЛИ ЈОШ ЈЕДАН ЖИВОТ: Извели сложену операцију анеуризме трбушне аорте у УКЦ РС

FOTO UKC RS

Lekari su izveli komplikovan operativni zahvat kod pacijenta M. D. (1960) iz Bijeljine, koji je imao vrlo neuobičajnu urođenu anomaliju, tj. donja šuplja vena mu je bila sa leve strane trbušne aorte. U 95 odsto slučajeva donja šuplja vena je sa desne strane aorte, što u ovom slučaju nije bilo tako, saopšteno je iz UKC RS.

Navode da je kompleksnost ove anomalije to što je donja šuplja vena prelazila preko vrata aneurizme, a sama aneurizma je bila pod dvanaestopalačnim crevom i pankreasom.

- Postojala je mogućnost da tokom zahvata dođe do povrede dvanaestopalačnog creva i pankreasa, što je potencijalno ugrožavalo pacijenta, tako da se radilo o jako tehnički zahtevnoj operaciji - dodaje se u saopštenju.

Iz UKC Srpske napominju da je pacijent imao vrlo redak slučaj da su umesto jedne postojale dve odvojene bubrežne vene za levi bubreg, koje su direktno obe izlazile iz donje šuplje vene, što bi u slučaju povrede tokom operacije dovelo pacijenta u opasnost.

- Da je tokom zahvata došlo do povrede jedne od vena, bubrežna funkcija bi bila redukovana, što je zahvaljujući veštini i stručnosti naš tim uspeo da izbegne. Pored osnovne bolesti pacijent ima i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, što je dodatno ovu operaciju činilo još složenijom, ali lekarski tim je uspeo da to odradi vrlo brzo i uspešno - navode iz UKC.

Načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC Republike Srpske Milanko Maksić rekao je da se pacijent dobro oseća, te da je ponosan na svoje kolege, i sebe, asistente, instrumentarke i anesteziologe, ističući da se ovakvi zahvati ne mogu bez njih uraditi.

- Ovo je uspeh celog UKC Republike Srpske - dodao je Maksić.

Naglasio da je cilj ubuduće razvijati vaskularnu hirurgiju sa svakodnevnim operativnim programom, a posebno je istakao činjenicu da stasavaju mladi ljudi i da treba u njih ulagati.

Operativni tim UKC Republike Srpske su činili Milanko Maksić, Novak Vasić, Jelena Inđić-Ćetić, Momir Bobar, Jovan Markanović, Siniša Mirković i Biljana Bojić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)