OPOZICIJA PROTIV SAMOSTALNOSTI RS! Nema saglasnosti na političkoj sceni Republike Srpske oko inicijative SNSD

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 10. 2021. u 08:12

NAKON što je lider SNSD Milorad Dodik obelodanio da ta stranka sprema program pod nazivom "Samostalnost Srpske u dejtonskim okvirima", a kojim namerava vratiti oduzete nadležnosti prenete na nivo BiH, oglasila se i opozicija RS i poručila da ne podržava taj predlog SNSD.

ОПОЗИЦИЈА ПРОТИВ САМОСТАЛНОСТИ РС! Нема сагласности на политичкој сцени Републике Српске око иницијативе СНСД

Foto D. Pozderović

Iz opozicionih SDS i PDP poručuju da su Dodikovi predlozi radikalni i da vode ne rušenju BiH već rušenju Republike Srpske.

Milan Radović, zamenik predsednika SDS kaže da ovde nije u pitanju nikakva odbrana interesa RS ili put ka mirnom razdruživanju, već uspostavljanje totalitarnog režima u svim sferama života i strah od moguće odgovornosti za počinjeni kriminal i višemilionske zloupotrebe.

Iz PDP su poručili da neće podržati nijednu političku inicijativu, koja za RS predstavlja put u neizvesnost i može da ugrozi njen mir i stabilnost, a građane odvede u izolaciju i u otvoreni konflikt.

- Smatramo da predlozi Milorada Dodika i SNSD, koji najavljuju radikalne mere, nemaju ničiju podršku i očigledno je da za cilj imaju stvaranje sukoba i političkog haosa u RS i BiH - poruka je iz PDP.

Iz SNSD poručuju da neće odustati od pomenutog programa i da nisu iznenađeni porukama iz opozicije.

Radovan Kovačević, portparol SNSD kaže da je važno da građani RS razumeju da trenutno postoje dve opcije - da se, kako predlaže opozicija, ne radi ništa i da se pozdravimo sa Srpskom ili da se borimo da je sačuvamo na način koji Ustav omogućava.

On je istakao da SNSD i Milorad Dodik predlažu da se bori za ono što u Ustavu piše.

- Da li postoji bolji način da se borite oko takve inicijative? Taj predlog Milorada Dodika i SNSD je usaglašen unutar svih stranaka vladajuće većine u RS i, što je najbitnije, mi pozivamo i stranke opozicije da sednu sa nama za isti sto i da to bude nešto što ćemo jedinstveni da uradimo - istakao je Kovačević.

Poslanik SNSD Srđan Mazalica kaže da RS samo traži poštovanje Ustava a ne razbija teritorijalni integritet BiH i ne radi protiv interesa bilo kojeg naroda.

VRATITI NADLEŽNOSTI

MILAN Tegeltija, bivši predsedavajući VSTS, kaže da je program koji predlaže SNSD u skladu sa Ustavom BiH, odnosno Aneksom 4 Dejtonskog sporazuma.

- RS namerava povući saglasnost na Zakone o VSTS, Sudu i Tužilaštvu BiH, Oružanim snagama BiH, UIO BiH, i na to ima pravo. Sve nadležnosti koje su Dejtonskim sporazumom bile na nivou RS a pod pritiskom su prenete na nivo BiH mogu se i vratiti - kaže Tegeltija.

NE VAŽI INCKOV ZAKON!

INAČE, od srede i zvanično ne važe Izmene Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava "negiranje genocida i drugih zločina". U "Službenom glasniku RS" objavljen je Ukaz predsednice Srpske Željke Cvijanović kojim je proglasila Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, kojom se donosi zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024