NEĆE VIŠE BITI SVAĐA OKO MEĐE: U Modriči počinje katastarski premer za nekretnine 738 domaćinstava

V. BLAGOJEVIĆ

11. 10. 2021. u 08:12

REPUBLIČKA uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske, zajedno sa opštinom Modriča i rukovodstvom Mesne zajednice Tarevci obaviće katastarski premer za nekretnine 738 domaćinstava, dogovoreno je na sastanku u Modriči.

НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ СВАЂА ОКО МЕЂЕ: У Moдричи почиње кaтaстaрски прeмeр зa нeкрeтнинe 738 дoмaћинстaвa

Sastanak u Modriči / Foto V. Blagojević

Rok za obavljanje premera i usaglšavanja gruntovnice i katastra u Katastarskoj opštini Tarevci je kraj jula 2022. godine. Ovim premerom rešiće se brojni nesporazumi među građanima kad je u pitanju razgraničenja parcela.

- Problem je nastao kod avio-snimanja sedamdesetih godina i premera koji je tada rađen. Tada je došlo do problema sa međama kod skoro svih domaćinstava. Po odluci geodetske uprave građani će imati obavezu da obeleže granice ili međe svojih nepokretnosti kako bi olakšali poslove katastarskog premera. Napokon će biti rešen problem koji je mučio naše meštane - istakao je Mustafa Mustajbegović, meštanin Tarevaca kod Modriče.

Zamenik šefa Područne jedinice za geodetske i imovinsko-pravne poslove Modriča Boro Savić očekuje da će se nakon premera rešiti svi sporovi među građanima oko međa.

- Prema geodetskom zadatku i tehničkim specifikacijama premer će biti uređen polarnom i GNSS metodom merenja. To podrazumeva neposredno merenje na terenu geodetskih ekipa i komunikaciju sa imaocima prava na nepokretnostima. Ovom metodom ne može doći do greške - zaključuje Savić.

I opština Modriča staviće na raspolaganje svoje resurse kako bi se premer proveo što kvalitetnije i efikasnije.

- Najveći problem je što meštani Tarevaca trenutno uglavnom žive van područja Republike Srpske. Zbog toga se moraju učiniti dodatni napori u obaveštavanju meštana da prisustvuju premeru - zaključio je Jovica Radulović, načelnik Modriče.

PREMER

VLADA Srpske usvojila je Srednjoročni program poslova premera i uspostavljanja katastra nepokretnosti za period 2021--2025. godine kojim je, između ostalog predviđen katastarski premer 14 katastarskih opština u 11 lokalnih zajednica.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!