PREDLOŽEN PRITVOR ZA GAJIĆA: U aferi "Korona ugovori" direktor dobojske bolnice saslušan u Tužilaštvu RS

O. MATAVULj

08. 10. 2021. u 06:15

TUŽILAŠTVO Srpske zatražilo je određivanje jednomesečnog pritvora direktoru dobojske bolnice Mladenu Gajiću, uhapšenom u sklopu afere "Korona ugovori".

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ГАЈИЋА: У афери Корона уговори директор добојске болнице саслушан у Тужилаштву РС

Foto D. Pozderović

Pritvor je zatražen zbog bojazni da će boravkom na slobodi ometati postupak uticajem na svedoke ili uništavanjem tragova, i zbog takozvanog uznemirenja javnosti.

Direktoru firme "A. R. M. S. sistemi" Vladimiru Vuletiću nije određeno zadržavanje, jer je ispoljio simptome virusa korona. Kako saznajemo, Vuletić se nalazi u kućnoj izolaciji i testiran je na kovid 19. Dalje postupanje zavisiće od rezultata testa.

- Čim se stvore uslovi i on će biti ispitan od strane tužioca - rekla je portparol Tužilaštva RS Dragica Tojagić.

Obojica su pod istragom Tužilaštva RS zbog sumnje da su u postupcima javnih nabavki oštetili budžet za oko 600.000 KM.

Na teret im se stavlja da su, tokom pandemije virusa, nezakonito postupali u postupcima javnih nabavki. U tome su učestvovali i nekadašnji direktor Insituta za javno zdravstvo RS (IZJZ) Branislav Zeljković, te vlasnik agencije "Travel for fan" Saša Marković, koji su uhapšeni i pritvoreni sredinom septembra.

Foto Opšta bolnica Doboj

 

Gajić je osumnjičen da je kao direktor dobojske bolnice u postupku nabavke zaštitne opreme, odela, maski i rukavica, zloupotrebio službeni položaj zajedno sa Sašom Markovićem.

- Nabavka je rađena za potrebe dobojske bolnice i sumnja se da je tom prilikom firmama "Travel for fan" d. o. o. Banjaluka i "Promeding" d. o. o. Laktaši, pribavljena korist u iznosu od 550.000 KM - saopštilo je Tužilaštvo RS.

Vuletić je osumnjičen za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, a delo je počinio zajedno sa ranije pritvorenim direktorom IZJZ Branislavom Zeljkovićem.

- Tužilaštvo je utvrdilo postojanje nezakonitih radnji u nabavci termalnih kamera za merenje telesne temperature koje je sprovodio IZJZ RS za potrebe UKC RS. Tim poslom firmi "A. R. M. S. sistemi" je pribavljena korist koja prelazi 50.000 KM - saopštilo je Tužilaštvo RS.

UVEĆAVALI CENE OPREME

OSIM Zeljkovića i Markovića, u aferi "Korona ugovori" ranije su uhapšeni direktor "Prokontrola" Slavko Bojić i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac. Svi se terete da su nezakonitim nabavkama oštetili budžet za 791.000 KM. Radilo se ugovorima za kupovinu maski, koje su nabavljane po ceni od 0,36 po komadu, a fakturisane za 6,9 KM. Zaštitna odela su nabavljana za 22,5 KM, a fakturisana za 50 KM.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!