NAPALI ZAKON O ĆIRILICI: Predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Veću naroda Srpske pokrenuli postupak, smatraju da je latinica ugrožena

O. MATAVULj

23. 09. 2021. u 22:18

KLUBOVI Bošnjaka i Hrvata u Veću naroda Republike Srpske pokrenuli su postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na nedavno usvojeni Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

НАПАЛИ ЗАКОН О ЋИРИЛИЦИ: Представници Бошњака и Хрвата у Већу народа Српске покренули поступак, сматрају да је латиница угрожена

Sednica Veće naroda RS

Postupak je pokrenut pred Većem naroda RS, gde će ga, najpre, razmatrati zajednička komisija veća. Nakon toga, slučaj se seli pred Ustavni sud Republike Srpske, koji donosi konačnu odluku.

Hrvati i Bošnjaci, inače, smatraju da je Zakon o ćirilici suprotan odredbama Ustava Republike Srpske i Ustava BiH.

- U ustavima entiteta i države jasno je definisano da su u BiH jednakopravna oba pisma, i ćirilica i latinica, kao i jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda - saopštio je Klub Bošnjaka.

Dodaje se kako Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage ovaj zakon. U protivnom će, kako se navodi, Klub Bošnjaka podneti apelaciju za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH.

- Klub Hrvata smatra da su tim zakonom jezik hrvatskog naroda, hrvatska nacionalna kultura, kao i latinica dovedeni u neravnopravan i diskriminatorski položaj u odnosu na jezik srpskog naroda, srpsku nacionalnu kulturu i ćirilicu - saopštio je Klub Hrvata.

Podsetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. septembra, na Posebnoj sednici, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku. Isti takav zakon i istog dana usvojen je i u Skupštini Srbije.

U zakonu se predviđa jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, što podrazumeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da koriste standardizovan oblik ćiriličkog pisma. Takođe, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, obavezne su da imaju logo i naziv manifestacije ispisan na ćirilici.

OLAKŠICE I KAZNE

ZAKONOM se preporučuje, ali nije obavezno, i uvođenje određenih poreskih i administrativnih olakšica za preduzeća i druge subjekte koji se odluče da u svom poslovanju koriste ćirilicu. Za one koji su obavezni, a ne budu poštovali zakonske odredbe, propisane su prekršajne novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM u Republici Srpskoj i od 5.000 do 50.000 dinara u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna