TREBINJE KRCATO GOSTIMA IZ SRBIJE: Turistički radnici na jugu Srpske više nego zadovoljni dosadašnjom letnjom sezonom

D. CURAĆ

07. 08. 2021. u 08:12

TREBINjE ove godine beleži sjajne rezultate kada je u pitanju turizam, a ukoliko se nastavi lepo vreme i ne bude ograničenja zbog pandemije virusa korona u septembru i oktobru, turistički radnici čekuju rekordnu sezonu, sličnu onoj iz 2019. godine.

ТРЕБИЊЕ КРЦАТО ГОСТИМА ИЗ СРБИЈЕ: Туристички радници на југу Српске више него задовољни досадашњом летњом сезоном

Restorani u centru Trebinja / Foto D. Curać

Samo u prvih šest meseci ove godine bilo je tri puta više dolazaka nego prethodne godine, koja nije pravi parameter s obzirom na ograničenja koja su bila uvedena zbog pandemije.

- U maju i junu ostvareno je 80 odsto turističkog prometa iz 2019. To su u najvećem broju gosti iz Srbije, potom iz Srpske i BiH. Što se tiče stranih turista tu imamo povremene manje grupe, a radi se o gostima iz Turske, Italije I Izraela - kaže Mirjana Andrić Putica, direktor TO Trebinje.

Rast broja gostiju zahteva i proširenje turističke ponude. Turistička ponuda u gradu na Trebišnjici je proširena na cikloturizam, vožnju barkama na Trebišnjici, a tu je i adrenalinski park u izletištu Ubla, što sa nizom kulturnih manifestacija i verskim turizmom i atrakcijama u "Gradu sunca" predstavlja jedinstven doživljaj.

- Naš grad postaje mesto interesantno i za najzahtevnije turiste. Širenjem ponude povećeva se i broj boravka u Trebinju pa u ovom trenutku naši gosti mogu kvalitetno provesti tri do četiri dana, s izvanrednim sadržajima, mada mnogi ostaju po celu sedmicu - dodali su u TO Trebinje.

Od ove godine po nižim cenama naplaćuje su i parking gostima koji borave u Trebinju jer su uvedene "apartman karte", a registrovanih kreveta u gradu na Trebišnjici je oko 2.600.

I dok se Grad Trebinje bliži rekordnoj sezoni, trebinjski "Grad Sunca" obara sve rekorde kada je u pitanju posećenost. Ogromni kapaciteti tog jedinstvenog kompleksa su tokom letnje sezone popunjeni.

- Zaista divno mesto za odmor sa decom. U isto vreme imamo na raspolaganju bazene, tobogane, dečju igraonicu, ali iako ima poprilično gostiju nema gužve da je sve prenatrpano - kaže Goran iz Beograda, koji je sa porodicom i lani letovao u Trebinju.

Razloga za zadovoljstvo imaju u ovom turističkom kompleksu u kojem dnevno prođe oko 2.500 ljudi.

- Ovde su ciljne grupe tokom leta porodice. Imamo oko 700 smeštajnih jedinica, a gosti dolaze iz celog regiona - kaže Milica Adžić, marketing menadžer "Grada Sunca".

DUBROVČANI I NOVLjANI

NA trebinjskoj pijaci kažu da se u letnjem periodu znatno popravio posao, ali i da i dalje nema mušterija iz Herceg Novog i Dubrovnika, koji su do sada bili stalne mušterije. Kažu da je veći broj turista, ali da su prošle godine imali više posla.

- Najviše mušterija je iz Srbije, koji kupuju naše domaće proizvode. Nema Crnogoraca, dok zbog ograničenja na granici Hrvati ne kupuju ni u približnim količinama - kaže Vesna, prodavačica na trebinjskoj pijaci.

STAN NA DAN

OVOGODIŠNjOM sezonom zadovoljni su i Trebinjci koji izdaju apartmane, koji rentiraju stanove po sistemu "stan na dan". Zavisno od lokacija i kvaliteta smeštaja cene se kreću od 30 KM pa do 100, a ima i luksuznih stanova koji se kreću i do 120 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)