DA LI ĆE BANJA LUKA OSTATI BEZ GRADSKOG PREVOZA: Prevoznici u ozbiljnim finansijskim problemima traže pomoć grada

R.S.

06. 08. 2021. u 14:20

PREDSTAVNICI Udruženja prevoznika u gradskom i prigradskom saobraćaju sastali su se danas sa predstavnicima Grada Banjaluka gde se razgovaralo o nastavku funkcionisanja javnog prevoza u ovom gradu, a zbog finansijskih problema u kojima se nalaze prevoznici.

ДА ЛИ ЋЕ БАЊА ЛУКА ОСТАТИ БЕЗ ГРАДСКОГ ПРЕВОЗА: Превозници у озбиљним финансијским проблемима траже помоћ града

FOTO: GU

Prevoznici su pre nekoliko dana najavili da, ukoliko se ne iznađe rešenje za finansijsku podršku, neće biti u mogućnosti da organizuju javni prevoz od početka nove školske godine, odnosno septembra, te da  će biti prisiljeni da uđu u postupak raskida ugovora sa Gradom.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je nakon današnjeg sastanka da Grad Banjaluka ima razumevanje za smanjen broj putnika, koji je ovoj delatnosti uzrokovao finansijske gubitke.

- Dogovoreno je da se u narednom periodu izvrši detaljna analiza stanja, kako bi se utvrdio stvarni uticaj pandemije na poslovanje prevoznika, a potom pronašlo i najoptimalnije rešenje – poručio je Kresojević.

On je kazao da je u cilju zadržavanja redovnog reda vožnje za prva tri meseca tekuće godine iz budžeta Grada obezbeđena i prevoznicima isplaćena subvencija u iznosu od 300.000 KM, te da je izdvojena dodatna subvencija u iznosu od 145.000 KM, kojom je omogućena jeftinija karta za penzionere u iznosu od 20 odsto.

- Opredeljenje Grada je razvoj po principima održive mobilnosti, a u narednom periodu će fokus aktivnosti biti na delovanju koje bi trebalo doprineti većoj upotrebi javnog prevoza u svakodnevnoj realizaciji putovanja, što će imati pozitivan uticaj na poslovanje naših prevoznika- zaključio je Kresojević.

Predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije u Banjaluci i odbornik u gradskoj skupštini Velibor Stanić izjavio je da bi Banjaluka kao najveći i najprometniji grad u Srpskoj mogla da se nađe u velikim problemima ako dođe do blokade u gradskom prevozu.

- Pandemija je nanela štetu svima. Prevoznici na gradskim i prigradskim linijama već godinu i po dana voze prema redukovanom redu vožnje i još se niko nije vratio u normalan proces rada- rekao je Stanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna