MILORAD DODIK PORUČIO: Srpska spremna da da proglasi samostalnost sledeće sedmice!

S. M.

23. 07. 2021. u 12:50

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik podvukao je danas da Srpska treba dati svoj institucionalni odgovor na poslednju odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka kojom nameće zakon o zabrani negiranje genocida.

МИЛОРАД ДОДИК ПОРУЧИО: Српска спремна да да прогласи самосталност следеће седмице!

FOTO: Novosti

On je za sledeću sedmicu najavio sednicu Narodne skupštine RS, te pozvao sve predstavnike iz RS da se ujedine.

- Ovo je ključni trenutak u kojem ćemo kao narod opstati ili ćemo izgubiti šansu da postojimo na ovim prostorima - istakao je Dodik.

Naveo je i da je moguće da Srpska već sledeće sedmice proglasi samostalnost.

Govoreći o sazivanju sednice Narodne skupštine RS, rekao je da će se povući svi poslanici Srpske na raspravu i da će "na sto" biti stavljene mnoge ideje.

- Branićemo se institucionalno. Pozvaćemo sve sudije i tužioce da napuste institucije. Ključna je volja naroda, ako prihvatimo da se na ovaj način ućutkava srpski narod u celini onda prihvatamo da nemamo istoriju ni budućnost... Ovo se naprosto ne može prihvatiti - kazao je Dodik.

FOTO: Novosti

Najavio je i zabranu delovanja Suda i Tužilaštva BiH, agencije SIPA i drugih državnih agencija na području RS, te da treba odvojiti pravosuđe RS iz postojećeg sistema. Istakao je da SNSD neće odlučivati više ni na jednom mestu unutar institucija BiH.

- To su mere koje ću ja predložiti. Republika Srpska treba odlučno da iskaže svoj put ka samostalnosti. Istorijski gledano ovo može biti korisno za nas Srbe, da napravimo svoju državu ovde. Ne možemo prihvatiti da nas muslimani iz Sarajeva ovde progone ako mi nešto progovorimo - bio je kategoričan Dodik.

Kazao je da je NSRS "racionalna" ali da je potreban "žestok odgovor", ali i pozvao na konsenzus.

- Spreman sam da prihvatim sve njihove inicijative, pa i do toga da proglasimo samostalnost već sledeće sedmice, pa šta bude, kazao je Dodik.

Istakao je i da postoje "kuloarske priče" da je Incko "primio dva miliona evra za ovakav potez".

- Postoji crvena linija preko koje SNSD i ja lično ne možemo da pređemo. U Srebrenici se nije desio genocid, pošaljite svoje sudije i tužioce. Lažu. Moja poruka svim Srbima je da mi ovde nemamo šta da čekamo - podvukao je Dodik.

Kazao je i da eventualne mere protiv njega lično, ne bi značile kraj.

- Javnost ne treba da bude u strahu od sukoba. Evo, mi proglasimo nezavisnost i šta Bošnjaci mogu uraditi, ne mogu podići vojsku. Neće biti sukoba, kazao je Dodik.

Kazao je i kako je Incko potomak fašističkih predaka i "srbomrzac", odnosno da je "sin oficira Gestapo".

- Uradio je to zato što mrzi Srbe i zato što je u tom germanskom svetu rečeno da Srbi treba da budu optuženi za genocid. Ako mi pristanemo na to, onda jesmo. Ali ovde je stvar što mi ne pristajemo - dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je zakucan poslednji ekser u kovčeg BiH, te da u ovoj zemlji nema dijaloga.

Dodik je danas u više navrata podvukao da se "u Srebrenici nijen desio genocid", da to potvrđuje poslednji izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu, te da je odluka Incka "pravno neutemeljena".

- Imamo niz metoda. Misle da ih se neko boji. Bojim se samo Boga i da ne razočaram ovaj narod. Hvala što su nas probudli. Mislili smo da nisu toliki kreteni, Incko i ostali, dodao je Dodik.

Kazao je da ga mogu pozvati i za deset dana i da će i tada reći da se "u Srebrenici nije desio genocid".

- Neka je sramota Incka. Svaki Srbin treba, gde god ga sretne da, u najmanju ruku, okrene glavu od takve spodobe, istakao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)