DA PREUZMU MODEL ZADRUGARSTVA IZ SRBIJE: Gradonačelnik Bijeljine u selima kod Šapca (FOTO)

V. M.

21. 07. 2021. u 18:51

GRADONAČELNIK Bijeljine LJubiša Petrović i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Darko Božić posetili su zemljoradničke zadruge „Alfa-farm 2018", u Badovincima kod Bogatića, i „Voćar Bogosavac", u Bogosavcu kod Šapca.

ДА ПРЕУЗМУ МОДЕЛ ЗАДРУГАРСТВА ИЗ СРБИЈЕ: Градоначелник Бијељине у селима код Шапца (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

- Zahvalni smo domaćinima što imamo priliku da se uverimo u način rada i organizacije uspešnih i savremenih srpskih zadruga, kao i u opšti preporod zadrugarstva i poljoprivrede u Srbiji. Učinićemo sve da dođe i do preporoda zadrugarstva i naših sela u Semberiji i Republici Srpskoj, a taj posao ćemo učiti od najboljih, od tima stručnjaka na čijem čelu se nalazi ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Ovi vredni mladi ljudi i njihov poslovni poduhvat su pravi primer srpske sloge, koja nam je preko potrebna.

Iz porodične i komšijske sloge, koja je prisutna u ovakvim uspešnim zadrugama, izvire naš najviši patriotski ideal: nepokolebljiva sloga svih Srba i svih naših krajeva. Uvren sam da će sjajna ideja preporoda zadrugarstva značajno doprineti rastu ekonomije Srbije, spasenju srpske poljoprivrede i sela i, što je najznačajnije, moralnoj obnovi srpskog društva. Bez opstanka naših sela ne može biti zdravog društva - istakao je gradonačelnik Petrović.

Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije pomaže novoformirane zemljoradničke zadruge, koje su osnovane od 2017. godine, sa 7,5 miliona, stare zadruge sa do 15 miliona i složene zadruge, koje podrazumevaju udruživanje dve ili više zadruga, sa do 60 miliona dinara.

- Zadrugarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju, jer je prva srpska zadruga formirana pre čak 130 godina, ali i veliku šansu za razvoj u budućnosti. Zadruge koje smo posetili danas su primer dobre prakse i ekonomske isplativosti udruživanja poljoprivrednih proizvođača. U 2017. godini Milan Krkobabić, tadašnji ministar za regionalni razvoj a danas ministar za brigu o selu, pokrenuo je program „500 zadruga u 500 sela" i upravo svedočimo uspehu tog programa čiji je ambiciozni cilj skoro dvostruko nadmašen, jer danas imamo čak 952 novoformirane zadruge. Naši gosti dolaze iz Semberije, koja ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede. Zajednički ćemo se truditi da obezbedimo razvoj srpskih sela i zadrugarstva sa obe strane Drine, kako bi sačuvali naše stanovništvo na njegovim vekovnim ognjištima - naglasio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Darko Božić.

Zemljoradnička zadruga „Alfa-farm 2018" okuplja osam porodica i na tržište isporuči oko 15.000 tovnih svinja godišnje, u tri turnusa. Investicija u ovu savremenu farmu tovnih svinja je iznosila oko 20 miliona dinara, od čega je 7,5 miliona obezbedilo Ministarstvo za razvoj sela. Zadruga „Voćar Bogosavac" je osnovana 2019. godine i u prošloj godini je, uz sopstvenu proizvodnju, otkupila oko 750 tona voća od mačvanskih i pocerskih voćara. Raspolaže savremenim prostorom za skladištenje i hladnjačama za čuvanje voća, a većinu svojih proizvoda izvozi na strana tržišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)