U TRNOVI KOD UGLJEVIKA BRIŽLJIVO SE NEGUJU OBIČAJI: 165 mališana na lilanju pod Majevicom

V.Mitrić

12. 07. 2021. u 12:14

U DONjOJ Trnovi kod Ugljevika u petrovdanskom "lilanju" i izboru najlepše lile učestvovalo je 165 mališana.

У ТРНОВИ КОД УГЉЕВИКА БРИЖЉИВО СЕ НЕГУЈУ ОБИЧАЈИ: 165 малишана на лилању под Мајевицом

foto: V. Mitrić

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Savet mesne zajednice i Crkveni odbor Donje Trnove, a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik.

Protojerej Vedran Bardak, sveštenik u Donjoj Trnovi, rekao je da hram Svetih apostola Petra i Pavla u ovom mestu ove godine obeleževa tačno dve decenije kako je osveštan.

- Proslavljamo naše velike zaštitnike koji su mučenički postradali za vreme Rimskog cara Nerona, tada su na svaki mogući način hrišćani bili proterivani, mučeni, a bilo im je zabranjivano da se okupljaju - rekao je Bardak.

foto: V. Mitrić

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić poručio je da je velika radost što deca neguju tradiciju i običaje kojima se čuvaju srpska kultura i pravoslavna vera.       

- Tradicionalna lilijada, uoči Petrovdana, praznika koji za srpski narod znači sabornost, jedinstvo i borbu za slobodu - rekao je Perić. On je izrazio zadovoljstvo jer se veliki broj dece okuplja oko hramova negujući tradiciju i običaje.

Odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Čedo Lujanović, koji je meštanin Donje Trnove zahvalio je svima koji su podržali ovu manifestaciju.                                                      -

- Veliki broj dece na jednom mjestu je lepota koja treba da se vidi - poručio je Lujanović. Tradicionalnom "lilanju" prethodilo je večernje bogosluženje u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla i pomen ispred spomenika za 24 žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata iz ovoga kraja, te nastup Kulturno-umetničkog društva "Trnova".

foto: V. Mitrić

Deci sa najlepšim "lilama" dodeljeno je robnih i novčanih nagrada, a glavnu nagradu LED televizor dobio je Danilo Todorović kome je nagradu učio načelnik Vasilije Perić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati