ŠMIT JE SAMO GOST: Dodik o novom visokom predstavniku za BiH

Tanjug

05. 07. 2021. u 15:01

VISOKOG predstavnika za BiH Kristijana Šmita tretiraćemo kao gosta koji ima nešto da kaže u BiH, ali formalne dimenzije priznanje njega od strane Republike Srpske kao visokog predstavnika neće biti, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

ШМИТ ЈЕ САМО ГОСТ: Додик о новом високом представнику за БиХ

Foto Tanjug

U intervjuu za današnju Politiku, Dodik navodi da je Šmit izabran bez konsenzusa u Savetu za sprovođenje mira (PIK) i da nije potvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti UN, što je, kaže, bilo neophodno.

 - Naše iskustvo s visokim predstavnicima veoma je loše, oni su po pravilu bili tu da degradiraju Republiku Srpsku. Nemamo razloga da mislimo da će ovog puta biti drugačije - rekao je Dodik i dodao da su dosadašnja negativna iskusva stvorila političke trauma vezano za bilo kakvo poverenje u međunarodne posrednike.

Ponovio je da nema formalnog imenovanja, legaliteta ni legitimitata koji bi trebalo da stoji iza Šmita i kaže da jedni, okupljeni oko Zapada, smatraju da je dovoljna njihova volja za imenovanje, tumače međunarodno pravo po svome i smatraju da prakse koje uspostavljaju treba da nadomeste međunarodno pravo.

Ističe da Rusija, Kina i još šest zemalja smatraju da se mora ostati privržen međunarodnom pravu.

Na pitanje šta očekuje od izveštaja o Srebrenici kojije sačinila međunarodna ekspertska komisija, kaže da je u njemu jasno vidljiv koncept satanizacije Srba na kome se marljivo radilo.

 - U tabelama možete da vidite da se u zapadnim medijima Srbi u negativnom kontekstu pominju po 700 puta, a recimo muslimani i Hrvati samo jednom - navodi Dodik.

Upitan da li ima odgovora na poziv Republike Srpske da se razgovara o budućnosti, Dodik kaže da imaju dogovor sa Hrvatima, koji su podržali razgovore, dok Bošnjaci, navodi, neće i misle da su centralni komitet BiH.

 - RS je opredeljena za razgovor i dogovor. Deluje da Bošnjaci to ne žele, ali istorijski je važno da su Srbi pozvali na razgovor kako bi se rešili problemi koji evidentno postoje - rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje oko "histeriju" pojedinih u BiH zbog odlikovanja u Srbiji, Dodik je naveo da ne razume zašto ih zanimanju srpska priznanja, jer je za njega, kako kaže, Sarajevo inostranstvo, a Beograd kao da se vraća rodnoj kući.

Upitan kako se u BiH gleda na inicijativu "mali šengen", Dodik kaže da Bošnjaci ne žele da budu deo toga, jer misle, kako navodi, da je to velikosrpski projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)