NEMA KO NI TACNU DA NOSI! RS od maja napustilo oko 8.000 ljudi i našlo posao u Hrvatskoj i Crnoj Gori

S. M.

03. 07. 2021. u 08:43

KONOBARI, kuvari, sobarice i svi drugi radnici u ugostiteljstvu i turizmu najtraženija su roba na tržištu rada u RS.

НЕМА КО НИ ТАЦНУ ДА НОСИ! РС од маја напустило око 8.000 људи и нашло посао у Хрватској и Црној Гори

Foto Novosti

Poslodavci širom Srpske zbog letnje sezone, a kada radnici iz ugostiteljskog sektora masovno idu da rade na more, ostaju sa mukom da pronađu nove radnike.

Kako kažu u Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS "Horeka", procena je da je Srpsku od maja meseca napustilo oko 8.000 radnika u ugostiteljstvu i turizmu i otišlo da radi na nekoliko meseci u Hrvatsku, Crnu Gori ali i Sloveniju.

Da nema konobara ni za leka u RS vidi se i iz mnogih oglasa koji se vrte po medijima gde se nude plate konobarima i do 1.200 maraka uz prijavu i sve benefite.

Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da se konobari i drugi radnici iz ugostiteljstva ili turizma odlučuju za odlazak iz RS pre svega zbog novca, ali u neku ruku besplatnog letovanja od nekoliko meseci.

Foto Novosti

- Konobar u Hrvatskoj u startu ima 1.000 evra platu plus bakšiš čime se dođe do još jedne plate. Kuvari i pica majstori su još plaćeniji i njihove plate idu od 1.500 evra do 2.000 i više. Na ovo sve mnogi poslodavci sa Jadrana radnicima iz RS koji dođu da rade kod njih na nekoliko meseci nastavljaju da plaćaju po nekoliko stotina evra mesečno kad se vrate u RS, a kako bi ih rezervisali da se vrate sledeće sezone - kaže Tatić.

On ističe da se cena rada mora povećati u Srpskoj ako se želi zadržati radna snaga i to je jedino rešenje.

Goran Kurtinović, član UO "Horeka", kaže da je nedostatak radnika tokom letnje sezone sada već postao hronični problem koji muči ugostitelje a rešenje se ne nazire.

- Nije u pitanju samo nedostatak konobara, nego svih radnika. Trenutno je takva situacija da se snalazimo kako znamo jer je dosta radnika otišlo da radi na more. Problem je i to što nam je ostala nekvalitetna radna snaga, pa kvalitet usluga opada jer su nam profesionalni radnici otišli - rekao je Kurtinović.

NEDOSTAJE RADNA SNAGA

PREMA rečima Gorana Kurtinovića, zbog nedostatka radne snage u ugostiteljstvu se traže radnici i koji nikada tacnu nisu nosili ili radili u ovom sektoru.

- Moramo zapošljavati i one koji nisu po profesiji radnici ugostiteljstva, jer prosto nema radnika na tržištu - kaže Kurtinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju