USTAVNI SUD RS: Uredba doneta tokom vanrednog stanja u saglasnosti sa Ustavom Srpske

R. S.

23. 06. 2021. u 19:05

USTAVNI sud Republike Srpske danas nije prihvatio inicijativu za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti 19 uredbi sa zakonskom snagom koje je donela predsednica Srpske Željka Cvijanović prošle godine tokom vanrednog stanja usled pandemije virusa korona.

УСТАВНИ СУД РС: Уредба донета током ванредног стања у сагласности са Уставом Српске

Foto: Grad Banjaluka

Ustavni sud RS je saopštio da su te uredbe u saglasnosti sa odredbama Ustava Srpske.

Ustavni sud je, odlučujući u ovoj ustavnopravnoj stvari, imao u vidu da je Narodna skupština Republike Srpske proglasila vanredno stanje u skladu sa relevantnim odredbama Ustava RS.

Time je omogućena primena odredaba Ustava Srpske koje daju pravo predsedniku Republike da vrši određene nadležnosti koje pripadaju Narodnoj skupštini tako što može donositi uredbe sa zakonskom snagom kojim privremeno uređuje određene društvene odnose.

Ustavni sud RS je ocenio da je, u datim okolnostima, sazivanje i održavanje sednica Narodne skupštine bilo onemogućeno i da je u vezi sa donošenjem osporenih uredbi pribavljeno mišljenje predsjednika Narodne skupštine, čime su bili ispunjeni svi Ustavom kumulativno određeni uslovi za njihovu pravnu valjanost.

S tim u vezi, Ustavni sud je imao u vidu i da je Narodna skupština Srpske naknadno donela odluke o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom, te su, zbog svega navedenog, one u saglasnosti sa odredbama Ustava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)