SVE MANJE ĐAKA: Problem najizraženiji u ruralnim sredinama u RS

B. Milošević

22. 06. 2021. u 16:43

OVE godine u prvi razred osnovne škole u Bijeljini upisano je 824 učenika, dok je na području regije koja obuhvata Bijeljinu, Ugljevik i Lopare, upisano 982 prvačića.

СВЕ МАЊЕ ЂАКА: Проблем најизраженији у руралним срединама у РС

Foto: B. Milošević

Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola za regiju Bijeljina, Predrag Račanović kaže, da se broj prvačića smanjuje iz godine u godinu, a ovaj problem je najviše izražen u ruralnim sredinama, jer se stanovništvo seli u gradove ili odlazi na rad u inostranstvo.

- U 12 područnih škola ove regije, na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara, nije upisan ni jedan prvačić. U prvi razred osnovne škole na području Republike Srpske, u ovoj godini upisano je 8.949 učenika, što je za 173 manje nego godinu ranije - kaže Račanović.

Pored manjka prvačića, prisutan je i problem napuštanja školovanja već upisanih učenika. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, od 1. septembra 2019. do 31. avgusta 2020 godine, školovanje je napustilo 460 osnovaca, uglavnom đaka iz nižih razreda. Godinu dana ranije, po ovom osnovu, školovanje u Srpskoj prekinulo je 558 učenika, a u prethodnih šest godina, siromašniji smo za čak 2.703 dece, ili 25 odelenja, koja sada nastavu pohađaju u nekoj od stranih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna