ODŠTETA OD PO 500 KM ZA HEKTAR: Vlada RS i Ministarstvo poljoprivrede spremili "paket" od pet miliona

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 06. 2021. u 07:13

VLADA Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede su pripremili paket od preko pet miliona maraka pomoći poljoprivrednom sektoru, a pogotovo voćarima i stočarima.

ОДШТЕТА ОД ПО 500 КМ ЗА ХЕКТАР: Влада РС и Министарсtво пољопривреде спремили пакет од пет милиона

Ponuda na pijacama neće biti kao dosad / Foto arhiva

Prvi deo pomoći od 2,2 miliona maraka je već odobren iz Kompenzacionog fonda i počeće da se isplaćuje u narednih mesec dana. Kako "Novosti" saznaju u Vladi, za sve voćare koji su pretrpeli štetu na imanjima biće isplaćivano 500 maraka po hektaru, a uzgajivači svinja će dobiti 50 maraka pomoći po tovljeniku. Sada je potrebno samo da se voćari i stočari prijave resornom ministarstvu.

Voćari u Srpskoj kažu da su ove godine imali ogromne štete u voćnjacima, jer je mraz, koji nije popuštao više dana zaredom, uništio na stotine hektara stabala koja su tek počela da cvetaju.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da je ova godina ubedljivo najgora od poslednje četiri.

- Šteta na gazdinstvima, po regijama u Republici Srpskoj gde se uzgaja voće, iznosi od 30 odsto, pa do čak stopostotnog iznosa. Najviše je pogođena trešnja, šljiva, višnja, breskva i kruška. Zato će ove godine biti loš promet za proizvođače i svaka marka koja stigne iz resornog minsitarstva biće više nego dobro došla - kaže Marinković.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić potvrđuje da će resorno ministarstvo obezbediti još sredstava za pomoć sektoru poljoprivrede - pored 75 miliona KM agrarnog budžeta i šest miliona KM već angažovanih iz Kompenzacionog fonda za kapitalne investicije.

On kaže da Vlada na sve načine podržava domaće poljoprivrednike i domaću prehrambenu industriju, te dodaje da je veoma važno imati dobre prerađivače, koji otkupljuju domaće proizvode kao osnovnu sirovinu.

Kao pozitivan primer, Marinković podseća na to da je Ministarstvo lane - zajedno sa "Savom" iz Bijeljine - radilo na rešavanju tržišnih viškova, tako što je otkupljeno i prerađeno oko 8.000 tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna