CENA KAO U KOMŠILUKU: Predstavnici mlinara, proizvođača, opštinara i države o pšenici

V.Mitrić

09. 06. 2021. u 12:38

OTKUPNA cena pšenice biće u skladu sa cenom u okruženju i, u tom smislu, zajedničkim snagama učinićemo sve da semberski pljoprivrednici ne budu oštećeni – poruka je sa sastanka gradonačelnika Ljubiše Petrovića sa pomoćnikom ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i predstavnicima Agrarnog fonda, Udruženjima poljoprivrednih proizvođača i mlinoprerađivača.

ЦЕНА КАО У КОМШИЛУКУ: Представници млинара, произвођача, општинара и државе о пшеници

foto: V.Mitrić

- Ministarstvo će ispuniti svoju obavezu i isplatiće 300 konvertibilnih maraka po hektaru svim proizvođačima do početka žetve - najavio je Zoran Maletić, pomoćnik ministra, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Mlin „Stojanović i sin“ će otkupiti između 1000 i 1500 tona pšenice.

Najvažnija je realna cijena što se tiče otkupa i da se uskladišti pšenica koja je proizvedena. Pokazatelji cene otkupa će biti ciena u okruženju - dodaje Zoran Stojanović, vlasnik mlina „Stojanović i sin“.

- Ovo je još jedan u nizu razgovora o otkupu pšenice. Svima nama je cilj da naši poljoprivrednici ne budu oštećeni - kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

- Naše kapije su otvorene, mi imamo oko 40000 tona skladištnog kapaciteta i tehnički i finansijski smo spremni da ovaj posao iznesemo kako valja. Nastojaćemo da budemo konstruktivan faktor u ovome svemu- rekao je Slaviša Mijatović iz preduzeća„Novi Žitopromet“.

Iz Agrarnog fonda će se ispaćivati podsticaji u visini od 2 pfeninga po kilogramu, potrebno je samo dostaviti dokumentaciju, kao i prethodnih godina - dodao je Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina.

- Obaveza Gradske uprave je da unapređujemo uslove proizvodnje, otkup i koordinaciju oko samena pšenice. Cilj svih nas treba da bude da ova cena iz godine u godinu bude viša, kao i izdvajanja za ovu svrhu iz gradskog i republičkog budžeta- istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći