BIO JE NAJUTICAJNI POLITIČAR SVOG VREMENA: Znate li da je Nikola Pašić u mladosti projektovao kafane?

S.BABOVIĆ

30. 10. 2023. u 16:10

NIKOLA Pašić (1845-1926) ostao je upamćen po karijeri političara i vođenju Vlade u vreme Kraljevine Srbije i i Kraljevine SHS, ali je manje poznato da je u mladosti radio kao inženjerski pripravnik, i to u Kruševcu.

БИО ЈЕ НАЈУТИЦАЈНИ ПОЛИТИЧАР СВОГ ВРЕМЕНА: Знате ли да је Никола Пашић у младости пројектовао кафане?

Nikola Pašić

Pašić je bio i okružni inženjer u Kruševcu 1874. i 1875.godine, a u vreme te dve građevinske sezone, projektovao je više objekata, među njima i kafane.

- To su bile dve kafane za trgovačku porodicu Ilinkića u Kruševcu, “Zelena pijaca“ (kasnije apoteka Dragoslava Kedrovića) i „Nacional““Beograd“, Kuću Gavrilovića, a Pašićevo delo je i kafana u Maloj Vrbnici - navodi istraživač Slobodan Simonović u enciklopedijskom istraživanju "Kruševac i okolina"  - Godine 1875. uradio je projekat za osnovnu školu u Velikom Šiljegovcu.

Na žalost, ovu školsku zgradu, srušili su Turci, ali je zato drugi kompletan projekat mladog pripravnika ostao netaknut: reč je o regulacionalnom planu varoši Trstenik. Pašić je to zajedno radio sa austrijskim inženjerom u službi srpske Vlade, čuvenim Francom Vinterom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)