SRBIN SPASAO NEMCA, A ONDA GA JE DECENIJAMA KASNIJE LEČILA NJEGOVA UNUKA: Nestvarna priča iz Drugog svetskog rata

S.BABOVIĆ

06. 09. 2023. u 11:00

IZVESNI Miloš Blagojević iz sela Veliki Kupci kod Kruševca spasao je Nemca u Drugom svetskom ratu pre tačno 80 godina.

СРБИН СПАСАО НЕМЦА, А ОНДА ГА ЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА КАСНИЈЕ ЛЕЧИЛА ЊЕГОВА УНУКА: Нестварна прича из Другог светског рата

Foto:S.Babović

Tog leta 1943. godine, grupa rasinskih partizana napala je dva nemačka kamiona, koji su se kretali ka Brusu. Jedan vojnik je preživeo ovaj napad i krio se nekoliko dana u šumi u ataru sela Ćelije.

Tu ga je našao meštanin Kupaca i o svemu obavestio Blagojevića, koji je bio predsednik kupačke opštine. Kako su posvedočili kasnije potomci ovog Kruševljanina, Nemac je predat svojoj komandi, a u znak zahvalnosti, selo u odmazdi nije izgubilo nijednog žitelja.

- Slučaj je hteo da Milošova unuka Gordana, kao medicinska sestra 1969. godine u jednoj nemačkoj bolici leči starijeg pacijenta - ispričali su svedoci autoru knjige o istoriji Kruševca Adamu Stošiću. - Kada mu je u razgovoru rekla da je iz Jugoslavije, iz Kruševca, bolesnik je ispričao svoju dramu u Ćelijama 1943. godine.

Pacijent, koji je bolovao od srca, ispričao je medicinskoj sestri kako ga je spasao predsednik tog sela. Medicinska sestra mu je ispričala kako je ona unuka tog spasioca.

- Nemac se silno obradovao i uzbuđeno zamolio sestru da mu se obezbedi susret sa spasiocem, što se i dogodilo na železničkoj stanici - zapisao je Stošić.

Ovaj susret, međutim, bio je koban po Nemca. Od uzbuđenja je doživeo težak infarkt i posle nekoliko dana preminuo u bolnici.

ODMAZDA

ODMAZDA za napad na nemačke kamione na putu Kruševac‒Brus bila je užasna. Blizu 600 ljudi streljano je 28. i 29. juna, 1943. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)