IMA LI STARIJE "PRODAVNICE" U SRBIJI? Srbi već sedam vekova pazare na ovoj lokaciji u Kruševcu

S.BABOVIĆ

03. 07. 2023. u 16:52

TRGOVINSKI lanci se menjaju vremenom, ali u Srbiji je jedno mesto neuništivo već sedam vekova: to su vašari.

ИМА ЛИ СТАРИЈЕ ПРОДАВНИЦЕ У СРБИЈИ? Срби већ седам векова пазаре на овој локацији у Крушевцу

Foto:S.Babović

Prvi je u Kruševcu organizovan u 14.veku, pokazuje poslednje istraživanje etnologa u okviru izuzetnog nacionalnog projekta „Tradicija vašara u Srbiji“, koji je predstavljen danas u Narodnom muzeju u Kruševcu.

U obimnom istraživanju u okviru prve zajedničke izložbe Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije spominje se da su svoje proizvode po vašarima prodavali trgovci iz naše srednjevekovne države, ali i regiona,od Zete, do Dubrovnika.

- Ovom prilikom donosili su novac i robu različitog porekla i namene radi prezentacije i prodaje (so, vosak, loj, koža, vuna, tkanine, valjano sukno, nakit, kožni opasači ukrašeni srmom, hamovi, uzde, sedla, oklopi, mačevi, vrhovi za strele) - napominje etnolog Jovana Stojković, koja je ispred Narodnog muzeja Kruševac učestvovala u projektu.

Davne 1839. godine propisano je da vašar u Kruševcu može trajati tri dana. Već 1850. godine trajanje vašanja produženo je još za dva dana. Kruševački vašari u novije vreme traju jedan dan, ali zato ih ima četiri u toku godine: 7. aprila za Blagovesti, 24. juna na dan Svetih apostola Vartolomeja i Varnave, 2. avgusta na Svetog Iliju i 21. septembra kada vernici obeležavaju Malu Gospojinu.

Orginalna izložba trajaće do 30. jula u Kruševcu. Po vašarima verovatno najpoznatijem grad u Srbiji, Šapcu, u septembru je planirana naredna, završna izložba i skup eminentnih etnologa iz cele zemlje koji su učestvovali u ovom istraživanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)