MESECIMA SE NEUSTRAŠIVO BORIO PROTIV TERORISTA OVK: Humani Kruševljani uređuju stan junaku sa Košara

S. BABOVIĆ

20. 04. 2023. u 12:05

NAJTEŽE je bilo zimi, bez struje, grejanja, ispod ćebeta, kao u rovu, govorio je za "Novosti" pre tačno godinu dana Saša Stevanović (46), nekadašnji vojnik iz Kruševca, koji se 15 meseci neustrašivo borio protiv terorista tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije, i učestvovao u odbrani Košara.

МЕСЕЦИМА СЕ НЕУСТРАШИВО БОРИО ПРОТИВ ТЕРОРИСТА ОВК: Хумани Крушевљани уређују стан јунаку са Кошара

Foto:S.Babović

Zahvaljujući humanim ljudima Saša je počeo polako, ali sigurno bar malo bolje da živi: isplaćena su njegova dugovanja za struju i vodu, a uoči Vaskrsa počelo je sređivanje njegovog ruiniranog stana.

Vojni rok, a bio je martovska klasa 1998, Saša je časno odslužio. Sa teroristima se borio gotovo svakodnevno, i to je ostavilo dubok trag na njegovo zdravlje. Četiri psihijatrijske bolesti ima ovaj junak sa Košara, navikao na mrak, nemaštinu i život među gomilom starog nameštaja u zapuštenom stanu zgrade u Boračkoj ulici.

S. Babović

Saša Stevanović

Onda su, kao na frontu, ali ovoga puta u miru, jedinstvo pokazali njegovi saborci iz kruševačkog Udruženja "Graditelji mira", dobitnici srebrne plakete "Večernjih novosti" u našoj tradicionalnoj akciji "Najplemenitiji podvig" za 2021. godinu. Oni su od prvog dana kada je javnost za Sašin težak položaj saznala u reportaži "Novosti", pokrenuli humanitarnu akciju i Saši je rešeno imovinsko pitanje ostavinskim postupkom, a potom je sakupljeno oko 220.000 dinara kako bi se vratio dug za struju i ponovo proradilo brojilo. Isplaćeni su i sudska taksa, dugovi za vodu (57.000 dinara), dug prema komunalnom preduzeću (više od 12.000 dinara). Ovog Vaskrsa, stigla je i najradosnija vest: prikupljeno je dodatnih 200.000 dinara kako bi se Saši sredio stan, a moleri su uoči praznika počeli sređivanje.

POMOĆ

SVI koji bi da pomognu da se junaku sa Košara opremi stan osnovnim nameštajem i belom tehnikom, mogu to učiniti uplatom na humanitarne račune Udruženja "Graditelji mira", sa naznakom "za pomoć Saši Stevanoviću". Broj dinarskog računa je 160-0000000382562-94, a deviznog za uplate u evrima 160600000102714319, IBAN RS35160600000102714319. 

- Uspeli smo da organizujemo majstore na molerisanju, pa Sašin stan ponovo počinje da liči na topli dom, koji smo se toliko trudili da mu obezbedimo - kaže, za "Novosti", Veroljub Smiljković, predsednik Udruženja. - Obezbedili smo sredstva i za adaptaciju parketa i laminata, sanitarija u kupatilu i u kuhinji. Kada se završi renoviranje, nastavićemo da sakupljamo novac za nameštaj i belu tehniku.

U Sašinom stanu videli smo vredne majstore. Nisu to tek obični moleri, bravari i električari. Svi su prošli ratište, a dolaze iz firme donatora koji je, takođe, bio hrabar borac.

- Sašu lično nisam poznavao, ali i ja sam bio gde i on - kaže za "Novosti" Bojan Tomić, vlasnik preduzeća "Mona inžinjering", koji je podržao celu humanu akciju. - Ratovi su iza nas, ali je i mir vreme da budemo složni i da se nađemo jedni drugima. Do sada smo pomagali crkvi, učestvovali u brojnim humanitarnim akcijama u okviru Kluba privrednika Kruševca, a ovoga puta pomažemo našem saborcu.

A on je imao težak život po povratku sa ratišta. Godinama je brinuo o bolesnoj majci i baki. Bile su vezane za postelju. Kada su preminule, Saša je shvatio da više nema svoj život. Zdravstvene tegobe su se pogoršale. Zbog jake terapije i lekova nije mogao dugo da radi, osim povremeno na gradilištu, uz mnogo dobre volje rukovodstva fabrike koji su mu izlazili u susret. Nedostatak redovnih primanja uticao je da se dugovi gomilaju. Više ih neće biti.

- Verujem da smo na dobrom putu da rešimo i problem prihoda - otkriva za "Novosti" Dejan Ivanović, Sašin saborac iz Udruženja "Graditelji mira". - Predali smo medicinsku dokumentaciju za ostvarivanje statusa ratnog vojnog invalida, očekuje se rešenje u narednom periodu. Slučaj je prošao prvostepenu komisiju i nadamo se pozitivnom rešenju drugostepene instance. Zakon o zaštiti prava boraca i ratnih invalida garantuje borcima invalidninu, koja je trajna i to su sigurna mesečna primanja mnogo veća od socijalne pomoći koju je Saša do sada primao. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri