TORTA ŠNENOKLA: Isprobajte ovaj neverovatan dezert s neopisivim ukusom

Novosti online

13. 03. 2024. u 17:44

Šnenokla torta je neobiča poslastica koja se prosto topi u ustima!

ТОРТА  ШНЕНОКЛА: Испробајте овај невероватан дезерт с неописивим укусом

Foto: Novosti

 Idealan je za posebne prilike, ali i za nedeljno porodično okupljanje. Ukusom osvaja sa lakoćom, te se uvek traži parče više. Iako je veoma izdašna uvek se pojede začas!

Sastojci za koru:

  • 6 belanaca
  • 150 g šećera
  • pola soka od limuna

Sastojci za fil:

  • 500 ml mleka
  • štap vanile (trebaće vam semenke iz štapa)
  • 4 žumanca
  • 150 g šećera
  • 50 g brašna ili gustina

Sastojci za šnenokla deo:

  • 1 l mleka
  • malo šećera
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike griza
  • 100 g lomljenog keksa

Za dekoraciju:

  • 250 ml slatke pavlake ili šlaga.

Priprema:

Prvo ispeći koru - umutiti belanca u sneg, dodati šećer i limun i mutiti dok se ne dobije čvrsta smesa. Koru sušiti na 150 stepeni, pa nakon 15 minuta smanjiti na 100 stepeni. Ukupno se peče oko 40 minuta.

Fil: Zakuvati mleko sa rendanim semenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba izvaditi kad mleko provri. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno ili gustin, izmešati da nema grudvica. U to sipati malo provrelog mleka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mleka. Dobro izmešati, vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvati na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Skloniti sa vatre i dok se hladi često mešati, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekriti prozirnom folijom.

Šnenokla deo: Staviti litar mleka da se kuva sa malo šećera, u međuvremenu umutiti 6 belanaca, pa spuštati kašiku po kašiku u provrelo mleko i okretati kašikom da se "obradi" sa obe strane. Vaditi noklice na tacnu da se prohlade. Kad istrošite sva belanca, u preostalo mleko koje i dalje vri dodajte 6 žumanaca koje ste prethodno umutili sa šećerom i grizom. Kuvajte dok se ne zgusne (nekoliko minuta), pa sklonite sa ringle i u vruće dodajte izlomljen keks. Ostavite da se prohladi.

Kako se torta slaže?

Stavite ispečenu i prohlađenu belu koru na tacnu, pa na nju nanesite fil od vanile. Zatim preko njega pažljivo poređajte noklice od belanaca, a preko njih razlijte fil od žumanaca (mora da ostane mlak, ne sme da bude potpuno hladan, jer se neće lepo nanositi).

Tortu odozgo i sa strana prekrijte umućenim šlagom ili slatkom pavlakom, pa ukrasiti po želji.

(Still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sredozemno more u Egiptu na kakvo niste navikli! 8 dana već od 560€ All Inclusive