UKUS JE EGZOTIČAN I BOGAT: Piletina sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom
PILETINA sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom pravi se od komada pilećeg mesa, koji se peku u rerni na plehu.
Foto Shutterstock
Evo kako da napravite piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom!
Sastojci:
* 4 čena belog luka, narezana
* 2 kašike smeđeg šećera
* 4 kašike tamnog soja sosa
* 1 kašičica mlevene kurkume
* 2 kašičice mlevenog korijandera
* 1-2 kašičice pahuljica ljute papričice
* 1 stabljika limunske trave, uklonjeni spoljni slojevi, koren isečen i stabljika tanko isečena
* 2 kašike ulja
* 200 ml punomasnog kokosovog mleka
* 1 kg pilećih bataka
* 250 g pečenog kikirikija
* 2 mlada luka, isečena
* 2 crvene ljute papričice, tanko narezane
* Veza korijandera, listovi grubo iseckani
Recept za piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom:
Korak 1:
Napravite čili pastu
Da biste napravili piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom u procesoru za hranu ili blenderu izmiksirajte beli luk, pola šećera i pola soja sosa sa mlevenom kurkumom i korijanderom, pahuljicama ljute papričice, limunskom travom, uljem i polovinom kokosovog mleka, da dobijete glatku pastu.
Korak 2:
Marinirajte piletinu
Pomešajte mešavinu kokosovog mleka sa piletinom, poklopite i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 1 sat, ali što duže to bolje. Izvadite piletinu iz frižidera oko 20 minuta pre nego što planirate da je kuvate.
Korak 3:
Zagrejte rernu
U procesoru za hranu/blenderu umutite polovinu kikirikija zajedno sa preostalim šećerom, soja sosom i kokosovim mlekom i sokom od 1 limuna. Stavite na jednu stranu. Zagrejte rernu na 200°C. Piletinu i višak marinade poređajte na pleh zajedno sa mladim lukom.
Korak 4:
Prelijte sosom
Pecite 35-40 minuta dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz rerne i prelijte sosom od kokosa i kikirikija, a zatim pospite preostalim kikirikijem (ili poslužite uz njega pojedinačno), svežim ljutim papričicama i seckanim korijanderom. Preostalu limetu isecite na kriške za ceđenje preko piletine. Uživajte u piletini sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom.
(StvarUkusa/Mondo)
Preporučujemo
JOŠ SLAĐI I UKUSNIJI, OTOPIĆETE SE OD MILINE: Kuglof sa kokosom
08. 02. 2024. u 10:00
SLATKI KOLAČIĆI KOJI ODUŠEVLjAVAJU UKUSOM: Domaće toblerone, uspevaju svima
07. 02. 2024. u 13:00
STAVITE ODMAH DUPLU MERU, TOPE SE U USTIMA: Fenomenalni čupavci
07. 02. 2024. u 14:00
NEVEROVATNO OTKRIĆE U RUMUNIJI: Koristila kamen kao držač za vrata, ispostavilo se da vredi milion evra
KAŽU da je nečije smeće nečije blago, ali komad „kamena“ koji je decenijama držao vrata otvorenim predstavlja blago po gotovo svačijim standardima.
09. 12. 2025. u 16:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)