STROMBOLI - ITALIJANSKI SPECIJALITET: Rolovana pica ukusnija od obične
Kada klasična pica dosadi, ovo je odlična zamena.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 320 ml tople vode
- 7 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
- ¾ kašičice soli
- 450 g glatkog brašna
Za punjenje:
- 50 g rastopljenog putera
- 2 čena belog luka
- 2 kaščice sveže naseckanog peršuna
- 250 g šunke po izboru
- 250 g salame po izboru
- 250 g sira
- 250 g narendane mocarele
- 1 jaje
- 1 kašika vode
- Pasiran paradajz, masline
Priprema:
U većoj posudi pomešajte toplu vodu s kvascem i šećerom. Ostavite 5 minuta kako bi se kvasac aktivirao. Dodajte maslinovo ulje, so i brašno. Rukama umesite testo. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i mesite rukama 5 minuta. Testo treba da bude mekano i elastično. Prebacite ga u nauljenu posudu, par puta ga okrenite kako bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom 60 do 90 minuta da naraste. Podelite na dva dela i razvaljajte oklagijom 2 pravougaonika 24 x 40 cm. Salamu, šunku i sir ravnomerno podelite za dva rolata. Pomešajte rastopljeni puter s iseckanim belim lukom i premažite testo. Pospite naseckanim peršunom. Složite šunku u dva reda po sredini testa, ostavljajući oko 5 cm razmaka između šunke i ivica testa. Na šunku složite salamu i sir, te ponavljajte postupak dok ne potrošite namirnice. Jaja umutite s vodom, pa premažite ivice testa. Urolajte ga po dužini, a ivice dobro stisnite prstima i podvijte. Štrudle prebacite na pleh obložen pek papirom i premažite jajetom. Nožem napravite 3 do 4 dijagonalna reza odozgo. Premažite ih puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. (trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

OGLASIO SE MEDVEDEV: Makron će zauvek nestati ovog datuma
FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron ne predstavlja pretnju i nikome neće nedostajati nakon što mu se završi mandat, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
06. 03. 2025. u 07:47

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

"TREBALO JE JA DA ODEM PRE NjEGA": Ko je rođena sestra Saše Popovića? (FOTO)
SAŠA Popović, idejni tvorac i kreativni direktor Grand produkcije ispraćen je danas na večni počinak. Rođena sestra Saše Popovića, iako u godinama i slabog zdravlja, došla je na poslednji ispraćaj bratu, a na komemoraciji je sedela pored Suzane i njene dece.
06. 03. 2025. u 16:45
Komentari (0)