SLATKA PITA SA PIRINČEM: Savršena kombinacija kojoj nećete moći da odolite

Новости онлине

30. 10. 2024. u 09:00

Pita sa pirinčem se tradicionalno sprema u Italiji, a mekana je, slatka i puna arome.

СЛАТКА ПИТА СА ПИРИНЧЕМ: Савршена комбинација којој нећете моћи да одолите

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 270 g višenamenskog brašna
  • 120 g šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 2 velika jajeta
  • 60 g hladnog putera, isečenog na kockice

Za fil:

  • 950 ml mleka
  • 240 g pirinča
  • 240 g šećera
  • 120 g putera, omekšanog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ¾ kašičice cimeta
  • rendana kora jedne narandže
  • rendana kora jednog limuna 
  • 4 velika jajeta
  • 240 g mekanog sitnog sira

Priprema:

Kako biste napravil pitu od pirinča, prvo napravite koru. Izblendirajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Zatim dodajte jaja i hladan puter isečen na kockice. Blendirajte samo dok se smeša dobro ne sjedini. (Ako je testo previše u vidu mrvica, možete dodati nekoliko kapi vode). Prebacite testo na radnu površinu i oblikujte ga u disk. Pokrijte najlonskom folijom i ostavite u frižideru najmanje sat vremena.

Za fil u velikoj šerpi pomešajte nekuvani pirinač i mleko. Stavite smesu da lagano proključa na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Smanjite vatru i ostavite da krčka, često mešajući, dok se sve mleko ne upije, oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi.

U velikoj posudi mikserom umutite šećer, puter sobne temperature, ekstrakt vanile, cimet, koricu pomorandže i limunovu koricu. Mešajte dok smesa ne postane lagana i pufnasta, oko 2 minuta. U činiju dodajte 4 velika jajeta, muteći nakon svakog dodavanja. Zatim umešajte sir, da se dobro sjedini. Koristite kašiku da umešate ohlađenu mešavinu pirinča. Stavite na stranu.

Zagrejte rernu na 176 stepeni i postavite stalak u sredinu rerne. Kada se ohladi, razvaljajte testo u kružnom obliku od oko 36 cm prečnika na lagano pobrašnjenoj površini. Stavite testo u tepsiju. Preko testa sipajte fil od pirinča. Pecite na srednjoj rešetki u rerni oko 70-80 minuta, ili dok vrh ne porumeni i dok se fil ne stegne. Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.

(stvar ukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

CRVENA ZVEZDA IDE U ZAGREB! Žreb je tako odlučio, sledi istorijsko gostovanje crveno-belih