GUSTI NADEV SA POVRĆEM I DOMAĆE TESTO - NE POSTOJI UKUSNIJA: Pita sa šunkom, super recept za štedljive domaćice (VIDEO)

Novosti online

02. 01. 2024. u 10:32

AKO pravite žurku za Novu godinu ili vam dolazi par bliskih prijatelja, pravo je vreme da iskažete svoje kulinarske sposobnosti. Štedljive domaćice će biti oduševljene ovim receptom za fensi pitu sa šunkom koja se pravi od jeftinih sastojaka.

ГУСТИ НАДЕВ СА ПОВРЋЕМ И ДОМАЋЕ ТЕСТО - НЕ ПОСТОЈИ УКУСНИЈА: Пита са шунком, супер рецепт за штедљиве домаћице (ВИДЕО)

Foto Printscreen/YT/ Food Wishes

Sjajan recept je pita sa šunkom koja se pravi od jeftinih namirnica, a koja izlgleda prelepo. Ovo je super recept za sve štedljive domaćice koje žele da im svečani sto izgleda lepo, da hrana bude ukusna, ali da ne moraju da potroše puno para. 

Potrebno:

* 3 kašike margarina

* 1/2 crnog luka
* 1/2 šargarepe
* 1/2 štapića celera
* 50 g brašna
* 350 ml bujona
* 50 ml pavlake za kuvanje
* 100 g šunke po izboru
* 1 kašičica ruzmarina
* 50 ml vode
* 100 g graška

Za testo: 

* 450 g brašna

* 1 kašičica soli
* 8 kašika margarina
* 100 ml vode

Za premazivanje: 

* 1 jaje

* 1 kašičica vode

Recept za pitu sa šunkom - super za štedljive domaćice:

Istopite margarin sa prstohvatom soli u šerpi, pa propržite sitno seckan crni luk. Kada on omekša dodajte sitno seckanu šargarepu i celer, pa nastavite da pržite i dok povrće ne omekša. Zatim dodajte brašno i dobro promešajte. Kad dobije zlatnu boju sipajte bujon i mešajte sve vreme dok se smesa ne zgusne. Zatim sipajte pavlaku za kuvanje, dodajte seckanu šunku, ruzmarin i začine po želji, pa promešajte. Sipajte vodu i ostavite da smesa provri. Zatim smanjite temepraturu i krčkajte još 10 minuta. Dodajte grašak i ako je potrebno još začina, pa promešajte. Kuvajte još par minuta, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohaladi. U šerpi pomešajte margarin i vodu, pa kada smesa proključa sipajte je u posudu sa brašnom i kašičicom soli. Mešajte dok se sastojci malo ne sjedine, pa umesite testo. Oblikujte loptu, pa malo spljoštite rukama. Ako je testo previše suvo poprskajte vodom i nastavite. Pospite testo brašnom, pa razvucite tanak krug i isecite na 4 trougla. Biće vam potrebne i četiri male posude. Uzmite jedno testo i isecite krug malo veći od otvora posude (taj krug će služiti kao poklopac). Ostatak testa spojite u jednu lopticu, razvucite i utisnite u posudu. Čvrsto pritisnite dno i ivice (ostavite malo da viri), pa napunite nadevom od šunke. Premažite ivice testa koje vire jajetom koje ste umutili sa vodom. Krug od testa takođe premažite jajetom, pa poklopite pitu (premazana strana treba da bude okrenuta ka nadevu). Lepo pritisnite, pa isecite višak testa. Viljuškom pritisnite ivicu, pa premažite jajetom vrh. Zasecite pitu u sredni, u obliku kruga. Na isti način napravite i preostale tri pite. Stavite na pleh na koji ste stavili foliju i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat vremena.

(StvarUkusa/Mondo)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)