INDIJSKI SOJ KORONE U ITALIJI: Strah od ponovnog rasplamsavanja virusa

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

19. 05. 2021. u 20:48

NAKON alarma u Velikoj Britaniji zbog naglog širenja indijskog soja korona virusa B.1617.2 Italija, koja je od pre dva dana krenula u parcijalno otvaranje, upozorava da se u svim regionima mora pažljivo ulaziti u trag mogućnom širenju ovog soja korona virusa jer su do sada u kontrolama novozaraženih uočena 52 slučaja.

ИНДИЈСКИ СОЈ КОРОНЕ У ИТАЛИЈИ: Страх од поновног распламсавања вируса

Foto: Depositphotos

Apeninsko poluostrvo, prema Vladinoj odluci, trebalo bi po zacrtanim parametrima širenja pandemije da pređe u tzv. belu zonu do kraja juna. To znači sa manje resrtiktivnih mera, ali ostaju obavezno nošenje maski i distanca, a sa eventualnim ukidanjem policijskog časa.

Sada iz Brisela iz „Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti“ stiže upozorenje svim zemljama na obazrivost u popuštanju mera, kako onih nefarmakoloških (obavezne maske i distance) tako i onih koje se odnose na putovanja. Rečju, zabrinutost ide ka pitanju kakav će biti letnji san? U Italiji je do sada imunizovano prvom dozom 40 posto stanovništva, ali je evidentno da su i dalje mladi najveći prenosioci Kovida, stoga se iz poznate rimske bolnice za infektivne bolesti „Spalancani“ apaluje da se počne sa vakcinisanjem mladih.

Apel ide logikom da se mladi najviše kreću, druže i ne drže često distancu. Upravo zbog širenja indijskog soja treba početi sa vakcinisanjem mladih jer je pored regiona Veneto i Pulja neizvesno gde se još raširio, na neočekivanim mestima sigurno jeste. Virolog Andrea Krizanti upozorava „ako je virus stigao u Veneto to znači da je naširoko raširen i na drugim mestima“. Gde ne zna se još, a uoči se tek nakon testiranja pozitivnih na virus o kojem se soju radi.

I sa mesta gde, kako bi trebalo po pravilima da se osoblje koje se smatra rizičnom grupom testira pre polaska na put ili na rad ne sprovodi, stignu ružna iznenađenja. Tako je sa tankera za prevoz sirove nafte koji je bio ukotvljen u zalivu Sardinije da bi iskrcao naftu u rafineriju u mestu Saras stigao signal da su kod mornara, njih 23, uočeni simptomi koji se povezuju sa onima Kovida-19. Blokirana je čitava operacija, na brod su ušli lekari, testirali svo osoblje, poreklom Indijci, 13 je pozitivnih, najmanje 7 na indijski soj, danas je nastavljena analiza svih uzoraka.

Sledeći zabrinutost Velike Britanije i premijera Borisa Džonsona jer se u jednoj sedmici indijski soj utrostručio, Italija apeluje na stanovnike da se pridržavaju propisanih mera jer iako nema dokaza da su primljene vakcine manje efikasne za taj soj izvesno je „da se ne zna brzina širenja ovog soja i nivo prenošenja“, samo stanje u Indiji upozorava da širenje te varijante ide velikom brzinom i težina bolesti od zaraze je velika.

Ostaju pitanja za odgovore koji su još neizvesni: da li je mutacija ovog virusa zaraznija od drugih, da li je virus otporan na vakcinu i da li je u stanju da „izigra“, zaobiđe, antitela proizvedena imunitarnim sistemom nakon jedne prethodne infekcije ili od vakcine.

Italijanski eksperti upozoravaju na obazrivost ali i donose nešto optimizma smatrajući da „indijska varijanta (B.1.617.1 i B.1.617.2) nisu teže od engleske koja je postala dominantna u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna